– Sjefenes syn på verdi­skaping former innovasjonen

Publisert: 14. august 2015 kl 05.00
Oppdatert: 17. august 2015 kl 08.45

Det erfarer Tor W. Andreassen, professor ved Norges Handelshøyskole (NHH) og leder for Senter for tjenesteinnovasjon samme sted. Og han omtaler utviklingen som prisverdig.

– Kostnadsjakten ligger der fremdeles, men flere ledere innser nå at det er mer verdiskaping å hente ved å bedrive innovasjon nedover mot markedet og sluttkunden, sier han.

Ledere påvirker

Bill Fisher, professor i innovasjon ved handelshøyskolen IMD i Sveits, mener at ledere er viktige for å skape innovasjon (se foregående artikkel). Lederne må skape en kultur for innovasjon, og de må involvere de riktige menneskene. Andreassen er enig med professorkollegaen ved IMD.

– Ved Senter for tjenesteinnovasjon har vi noen av Norges største foretak som partnere, og vi har tilgang til data fra disse selskapene. Vårt bestemte inntrykk er at innovasjonen i disse selskapene er betinget av ledere og deres syn på verdiskaping, sier NHH-professoren.

To typer verdiskaping

Innovasjon er et virkemiddel for å skape verdier for aksjonærer, og den følger to hovedspor: Å finne nye måter å drive ned kostnadene på, i drift og administrasjon, produksjon og innkjøp, eller å finne nye måter å skape verdier for kundene på. På inntektssiden.

Saken fortsetter under annonsen

Hvordan vektingen mellom de to inno­vasjonstypene blir, vil ifølge Andreassen være avhengig av lederne. De har betydning for om bedriften har en kultur for kostnadsjakt eller en kultur for verdijakt på markedssiden.

Oppvåkningen

– Hvordan ser du at ledere påvirker innovasjonskultur i praksis?

– Lederne får gjerne selv en oppvåkning om at det er mer å hente i markedene enn i å kun tenke kostnader. Så, i neste fase, kommer virkemidlene. Det kan være nyansettelser, eventuelt kan ansatte få et utvidet mandat til å jobbe med markeds- og kundesiden. Det kan også være tiltak for å skape en mer kreativ kultur, herunder nye måter å jobbe sammen på. Noen innfører også nye incentiver for en bestemt type innovasjonsadferd.

– Hvem pleier å få de beste, nyskapende ideene? Kunden, medarbeidere, mellomledere eller toppledere?

– Det avhenger av bransjen. Steve Jobs i Apple sa at det ikke var noen vits å spørre kunden. Kundene ante ikke at de ville komme til å få behov for en Ipad. Jobs mente de lå langt foran kunden. I mer modne bransjer, som selskaper som Storebrand eller Hydro befinner seg i, vil situasjonen være annerledes. Der er det mer å hente i å jobbe tettere på kunden.