Regnskapets nøkkeltall
De fleste har en viss forståelse av hva regnskap er, og hvorfor det er viktig. Samtidig vegrer mange seg for å gå inn i fagområdet for å lære seg de grunnleggende prinsippene. Resultatet kan bli at de mister kontrollen over en viktig funksjon i bedriften sin. De blir prisgitt andres kompetanse.
Gunnar Engelsåstrø, som har skrevet boka ABC for ikke-økonomer, er tindrende klar på at gründere bør gjøre hjemmeleksa si.
– Hvis du setter bort regnskapet uten å kunne lese regnskapsrapportene, mister du innsikt i svært viktige deler av virksomheten din. Du legger fremtiden til bedriften i andres hender, sier han.
Balansen viktig
I en oppstartsfase er det lett å skule til overskudd og underskudd. Engelsåstrø mener at andre poster er vel så viktige:
– Det er klart at resultatregnskapet er viktig å forstå. Men personlig synes jeg at balanseregnskapet ofte er viktigere enn resultatregnskapet. Det forteller meg hvordan det står til likviditetsmessig, og ikke minst hvordan egenskapitalsituasjonen i bedriften er, sier han.
Vanskelig alene
– Når du har startet din egen bedrift, ønsker du å konsentrere deg om produkter, salg og leverandører. Jeg skjønner godt at gründere prioriterer det praktiske først. Men med en gang du har fått hodet over vannet bør du lære deg mest mulig om emnet. Prioritet nummer én bør være å finne ut hvordan du leser og analyserer de viktige tallene, sier Engelsåstrø.
Det kan være vanskelig å finne tid og motivasjon til å sette seg ned alene for å studere regnskap. Derfor anbefaler Engelsåstrø at du gjør dette sammen med andre. Det finnes gründerkurs du kan melde deg på. Der får du også god regnskapsopplæring. Ved å koble deg opp mot organisert opplæring får du verdifull støtte og veiledning innenfor fagområdet.
Regnskapet
Balanseoppstilling
Engelsåstrø mener at du bør starte med å studere balanseregnskapet.
– Den er den viktigste i regnskapet. Å forstå den er en forutsetning for å kunne gå videre.
Det er to sider i balansen: eiendelsiden viser hvilke eiendeler en bedrift har. Egenkapital- og gjeldssiden viser hvordan eiendelene dine er finansiert. Du må også forstå hvorfor summene på hver side av balansen alltid er like.
– Mange oppfatter det slik at du blir fattigere når du for eksempel bruker kontanter på eiendeler. Dette er ikke tilfelle. Kjøper du pc og inventar, så er dette like gode eiendeler som kontanter.
Anleggsmidler og omløpsmidler
For å få inndelt balansen, er det vanlig å gruppere kontoene. Dette gjelder både eiendeler og gjeld, sier Engelsåstrø.
Eiendelskontoene grupperer vi i anleggsmidler. Dette er eiendeler for varig eie eller bruk. Omløpsmidlene er kontoer som kassebeholdning, bank og varer vi vil selge videre. Gjelden deler vi inn på samme måte. Den langsiktige gjelden er lån du tar opp i banken, og som du tilbakebetaler over lengre tid. Kortsiktig gjeld er gjeld til leverandører, offentlige myndigheter og kontoer som merverdiavgift og arbeidsgiveravgift.
Resultatregnskapet
Ved avslutningen av en regnskapsperiode får du frem resultatet. Vanligvis er en slik periode på ett år. I tillegg til å forstå hva et resultatregnskap viser, er det lurt å vite hva som ikke skal være med i resultatet.
Resutlatet finner du i oversikten over hvilke inntekter og kostnader virksomheten har hatt i den siste perioden. Som oftest er denne perioden på ett år, men resultatregnskapet kan også avsluttes for et kvartal eller en måned.
Han legger til at det er bestemte definisjoner på hva som er inntekter og hva som er kostnader.
– Ikke alle innbetalinger er inntekter, og ikke alle utbetalinger er kostnader. For eksempel er ikke en innbetaling i forbindelse med et banklån en inntekt. Avdrag på lån er ikke en kostnad, men en reduksjon av gjeld. Reduksjonen av gjeld vil da ikke komme frem i resultatregnskapet.
Et regnskap føres etter periodiseringsprinsippet. Dette gjør du fordi du vil finne ut hva som er inntekt, og hva som er kostnad for en bestemt periode.
– Når du kjøper inventar og utstyr med en viss levetid, er utbetalingen knyttet til selve anskaffelsen, som vi kaller investeringen. Når du bruker utstyret, og sliter det ut, får du en kostnad. Denne kostnaden blir til en avskrivning. Summen finner vi ved å fordele investeringsbeløpet over levetiden. Dette er en sentral del av oppstillingen av et regnskap.