Regimet i Øst-Tyskland sitter fortsatt i personligheten

Publisert: 5. august 2015 kl 11.18
Oppdatert: 5. august 2015 kl 11.18

I dag huskes regimet i Øst-Tyskland best for sin utstrakte bruk av overvåkning av egne innbyggere. Det har satt dype spor.

I en ny studie har forskerne Tim Friehe, Markus Pannenberg og Michael Wedow ved tenketanken DIW i Berlin sett på forskjeller i personlighetstrekk mellom folk fra Øst- og Vest-Tyskland. 

Forskere har lenge trodd at det å leve under forskjellige politiske regimet selvfølgelig påvirker personligheten - våre særegne nasjonale karakterer er ikke bare genetiske, men blir hele tiden formet av miljøet rundt oss. 

I denne studien tror forskerne at særlig overvåkningen og indoktrineringen som foregikk på skolene, har vært viktige for utviklingen av personligheten.

Ved å se på grader av de såkalte "Big five"- personlighetstrekkene - åpenhet, samvittighetsfullhet, utadvendthet, nevrotisisme og medmenneskelighet, har forskerne identifisert store forskjeller mellom folk som vokste opp under regimet og folk som vokste opp i Vest-Tyskland. Og forskjellene sitter fortsatt i mange mennesker, selv over tjue år senere.

De som vokste opp i Øst-Tyskland var mer nevrotiske og scoret høyere på skalaen for samvittighetsfullhet - det var med andre ord litt mer nervøse av seg og hadde lettere for å gjøre som de ble bedt om. Kanskje ikke uventet scoret de også lavere på åpenhet. Og for mål på i hvilken grad de skyldte på interne eller eksterne årsaker for hendelser, tenderete tidligere øst-tyskere til å skylde på ting utenfor egen kontroll - det var ikke min feil, det var samfunnet.

Forskerene finner også at lengden man ble utsatt for regimet henger sammen med hvor sterke disse utslagene er. 

Saken fortsetter under annonsen

For å styrke forskningsresultatene sine, har forskerne tatt i bruk et naturlig eksperiment, nemlig at det var regionale forskjeller i Øst-Tyskland i hvor utstrakt overvåkningen var. Dataene viser at jo mer overvåket man var, desto mer ekstreme utslag ga det på personligheten.