Regimet i Øst-Tyskland sitter fortsatt i personligheten
I dag huskes regimet i Øst-Tyskland best for sin utstrakte bruk av overvåkning av egne innbyggere. Det har satt dype spor.
I en ny studie har forskerne Tim Friehe, Markus Pannenberg og Michael Wedow ved tenketanken DIW i Berlin sett på forskjeller i personlighetstrekk mellom folk fra Øst- og Vest-Tyskland.
Forskere har lenge trodd at det å leve under forskjellige politiske regimet selvfølgelig påvirker personligheten - våre særegne nasjonale karakterer er ikke bare genetiske, men blir hele tiden formet av miljøet rundt oss.
I denne studien tror forskerne at særlig overvåkningen og indoktrineringen som foregikk på skolene, har vært viktige for utviklingen av personligheten.
Ved å se på grader av de såkalte "Big five"- personlighetstrekkene - åpenhet, samvittighetsfullhet, utadvendthet, nevrotisisme og medmenneskelighet, har forskerne identifisert store forskjeller mellom folk som vokste opp under regimet og folk som vokste opp i Vest-Tyskland. Og forskjellene sitter fortsatt i mange mennesker, selv over tjue år senere.
De som vokste opp i Øst-Tyskland var mer nevrotiske og scoret høyere på skalaen for samvittighetsfullhet - det var med andre ord litt mer nervøse av seg og hadde lettere for å gjøre som de ble bedt om. Kanskje ikke uventet scoret de også lavere på åpenhet. Og for mål på i hvilken grad de skyldte på interne eller eksterne årsaker for hendelser, tenderete tidligere øst-tyskere til å skylde på ting utenfor egen kontroll - det var ikke min feil, det var samfunnet.
Forskerene finner også at lengden man ble utsatt for regimet henger sammen med hvor sterke disse utslagene er.
For å styrke forskningsresultatene sine, har forskerne tatt i bruk et naturlig eksperiment, nemlig at det var regionale forskjeller i Øst-Tyskland i hvor utstrakt overvåkningen var. Dataene viser at jo mer overvåket man var, desto mer ekstreme utslag ga det på personligheten.