Redd for å mislykkes med IKT-satsingen?
Det er ingen hemmelighet at det i nyere tid vært satt kritisk søkelys på mange IKT-prosjekter i offentlig sektor som ikke har gått helt etter planen; deriblant i NAV, i politiet og i sykehusene. Når offentlige IKT-prosjekter går på store budsjettoverskridelser og sprenger tidsrammer er årsaken vanligvis for dårlig ledelse, for dårlig planlegging og for høye ambisjoner, kunne du lese i en større artikkelk i Ukeavisen Ledelse/Dagens Perspektiv om IKT-prosjekter i offentlig sektor tidligere i høst.
Les mer: IKT-prosjekter i det offentlige: Trenger en Toyota, men bestiller en Rolls Royce
Ledere i norsk, offentlig sektor er imidlertid ikke alene om å føle på IKT-nervene. Konsulentselskapet Mc.Kinsey spør i sitt nettmagasin McKinsey Insight om det overhodet finnes et mer angstfylt begrep i lederes ordbok i disse dager enn digital transformasjon. For det er mye som står på spill. Ny teknologi og nye forretningsmodeller kan, som vi vet fra blant annet musikkbransjen, snu opp-ned på hele bransjer.
Underveis i en digital endringsprosess er det viktig å forstå driverne bak prosessen, argumenterer Mc.Kinsey-konsulentene Karel Dörner og Jürgen Meffert i en artikkel de har skrevet om tematikken. De lister opp en rekke spørsmål, ni i tallet, som kan bidra til å avdekke drivere, noe som de igjen mener øker sjansen for å lykkes med digital transformasjon. Her er kortversjonen av de tre spørsmålene som topper listen:
- Hvor kommer endringene? Hvor god kunnskap har du om dette?
Digitale endringer kan påvirke mange sider ved kundeadferd og måten bedriften jobber på, og det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne. For å få en viss struktur på det hele, anbefaler konsulentene at man starter med å undersøke de delene av prosessen hvor store endringer vil skje, det vil si kjerneelementer ved businessen som vil bli påvirket av endringen samt det som skal til for å støtte oppunder endringen.
- Kjenner du kundens reiserute?
Tenk på kundens reiserute, det vil si all samhandling kunden har med en merkevare i alle kanaler for å få gjennomført en oppgave. Å sette kunden i sentrum er nyttig for å få trukket de praktiske realitetene inn i endringsprosessen. Kartlegg kundens reise, start så arbeidet med å vurdere hvordan hvert digitalt berøringspunkt kan gjøre reisen bedre, raskere og mer effektiv.
- Samarbeider teamene dine på tvers av funksjoner?
Store, digitale endringer berører mange funksjoner, på tvers av de tradisjonelle linjene i bedriften. Ifølge McKinsey er ledere som er flinke med digital endring også flinke til å skape samarbeid internt. De oppretter team og setter igang prosesser som går på tvers av ulike funksjoner og skaper en kultur for å dele. Kanskje vil det være behov for at nøkkelpersoner fra markedsføring, salg, produktutvikling og IT samarbeider? For å få fart i prosessen trenger krossfunksjonelle team ifølge McKinsey synlig lederstøtte, et klart mandat for å handle, nok ressurser og resultatansvar.
Utover dette legger konsulentene blant annet vekt på hvorvidt man har en disiplinert test-og-lær-tilnærming til endringsarbeidet. De utfordrer også ledere på om de har systemer for å utfordre ideer som kommer opp. Alle ideer er tross alt ikke gode ideer. Det er også en kunst å koordinere alle initiativer som kommer opp på en god måte.
Store IKT-endringer er kompliserte saker, men ofte er det ingen vei utenom, og ifølge ekspertene henger altså mye på lederne. God ledelse og god planlegging ser ut til å være alfa og omega.