Prikken over i-en
Mange bedrifter har lansert produkter og tjenester de mener vil selge godt, men som ikke har slått til. De har kanskje ikke investert i produktutvikling. Rolf Sellesbakk i Trondheimsbaserte Inventas forteller at selskapet lar sine ingeniører og designere samarbeide i produktutviklingsoppdragene.
– Vi er ingeniører og designere med kunnskap om form, funksjon og tilvirkning av enkle og komplekse produkter. Sammensetning av team gjøres etter bakgrunn og interesse. Vi sørger for å ha kompetanse som utfyller hverandre i bedriften, sier Sellesbakk.
Han legger til at det ofte er behov for innspill fra ulike fagområder. Da benytter de ressursene der det er behov for dem.
– Det finnes likevel ikke noe klart skille mellom de to fagfeltene. Det kan ofte være en produktdesigner som kommer med løsninger på typiske ingeniøroppgaver, sier han.
Kreativitet
Inventas jobber med produktutvikling for et bredt lag av kunder, mest industri.
Arbeidet med å finne kreative løsninger for produktutvikling gjøres gjerne i tverrfaglige grupper, med deltakere både fra kunden og egne ressurser.
– Vi bruker i slike tilfeller å holde en workshop for å stimulere mulighetene til å jobbe kreativt med enten konkrete problemer eller med løsninger på et mer konseptuelt nivå. Når det er hensiktsmessig, vil vi også i mindre prosjekter få sammen små team, der vi gjennomfører en kort brainstorming på aktuelle temaer for å finne gode løsninger, sier Sellesbakk.
Identifisere
I begynnelsen av produktutviklingsprosessen handler det mest om å identifisere problemer.
– Vi observerer, spør og undersøker i den tidlige fasen av utviklingsarbeidet. Det er her vi legger grunnlaget for store innovasjoner og robuste strategier, sier Sellesbakk. Han legger til at de setter opp en oversikt for å finne sentrale forretningsmål, teknologi og trender, konkurransesituasjon og posisjon innen produktfamilier.
– Vi observerer også brukerne og gjennomfører intervjuer for å høste førstehåndserfaringer med produktet, sier han.
Konsept og løsninger
Trinn to er konsept og løsninger. En blanding av erfaringer og løsninger, hentet fra andre områder er stikkordene i denne fasen, i tillegg til jakten på de gode ideene.
– Interne idémøter er en viktig del av arbeidsformen på dette stadiet. Det er også skisser av form og funksjon, både på et enkelt og et høyere teknisk nivå – avhengig av oppgavens natur, sier Sellesbakk.
Deretter brukes skuemodeller, håndlaget eller fra 3D-utskrifter, til å visualisere ideer og til å vurdere objektenes form, proporsjoner og farger.
– Disse fremstilles hurtig, og mange ganger, for stadig å kunne utvikle konseptet. Ofte vil det være aktuelt å arbeide med et stort antall modeller for utprøving av delfunksjoner og alternativer, sier han.
Han legger til at det i mange tilfeller vil være gunstig, for hurtig å bli kjent med et produkts reelle dimensjoner og egenskaper.
– Andre ganger er det vesentlig å etablere en idé eller form på et mer abstrakt nivå, forteller han.
Presentere og evaluere
Oppdragsgiver involveres i arbeidet med å ta frem og velge ut løsninger. Det er viktig å bruke tid i beslutningsprosessen.
– En god beslutningsprosess er like viktig som det er å genere gode ideer. Ofte tar beslutningsprosessen like lang tid som idéutviklingen. Vi skal skape, finne og peke på gode løsninger. Vi skal tilføre kunnskap, muligheter og risikoreduksjon. I denne fasen benyttes fysiske modeller, 3D-modeller og skisser, men også simuleringer kan bidra til å avklare usikkerheter, sjekke behov, muligheter og risikofaktorer. I maskiner og bærende konstruksjoner er det sterkt å anbefale å simulere en designprosess, sier han.
Viktig er også søk mot patentbaser, varemerker, teknologibegrep og konkurrenter. Kostkalkyler er en nødvendig del av beslutningsgrunnlaget.
– Vi vil benytte erfaringsverdier, og innhente tilbud på kritiske prosesser, for å holde dette bildet så oppdatert som mulig, sier han. Han legger til at de arbeider tett med oppdragsgiver for å utrede konstruksjonsløsninger, flaskehalser, risikomomenter og kostnader i prosjektet.
Utvikle, prøve og teste
Det er nødvendig å tilpasse løsninger til etablerte normer i bransjen, og til produksjonsteknikker som er kjente for oppdragsgiver, når produkter skal testes og prøves ut.
– En referansegruppe hos oppdragsgiver blir nå forelagt resultat og løsninger for godkjenning. Vi foretar funksjonstesting av delsystemer. Formelement tas ut i prototyper, fortrinnsvis i fullskala, for raffinering og detaljering, sier Sellesbakk.
Han forteller at produktets helhet, slik det er beskrevet i kravspesifikasjon og verdimatriser skal ivaretas.
– Resultatet av fasen vil være en funksjonsprototyp, så nær produksjonsferdig som mulig. Betydelige usikkerheter bør anses avklart, og beslutninger om vesentlige investeringer skal nå være mulige å ta, sier han.
Detaljere og realisere
Inventas bidrar med ytterligere design og ingeniørassistanse før produktet skal på markedet. Konstruksjonsendringer foretas fortløpende etter behov.
– Produksjonsoppfølging kan innebære besøk hos produsent, utarbeiding av tilleggsunderlag og vurdering av produserte detaljer. Vi etablerer også testkriterier og montasjelinjer, som del i oppfølgingsarbeidet, sier han, og tilføyer at hvordan produktet presenteres har avgjørende betydning:
– Presentasjonen er viktig for tidlig interesse hos kunder og interessenter. Vi anbefaler å ta del i utviklingen av presentasjonsmateriell som ivaretar produktets idé og verdigrunnlag. Det kan være brosjyrer, web-presentasjoner, brukerveiledninger og lignende, sier han.
Rolf Sellesbakk presiserer at arbeid med produktutvikling må situasjonstilpasses. Mange prosjekter vil omfatte bare noen av fasene som er beskrevet. Fasene vil ha ulik betydning og omfang, avhengig av prosjektets kompleksitet.
Arbeidsprosessen i produktutvikling:
Identifisere:
Å observere, spørre og undersøke er hovedmålet i den tidlige fasen av utviklingsarbeidet. I denne fasen er det du kan finne grunnlaget for de store innovasjonene og de robuste strategiene, og forstå hvilke av disse du bør prioritere
Generere konsept og løsninger:
Innovasjon er ofte en vellykket kombinasjon av erfaringer og løsninger hentet fra andre områder og anvendelser. En nøkkel til suksess er å komme opp med et variert kildemateriale. Interne idémøter er en viktig del av arbeidsformen
Presentere og evaluere:
Oppdragsgiver involveres i arbeidet med å ta frem og velge ut løsninger. En god beslutningsprosess er like viktig som det er å generere gode ideer. Ofte tar beslutningsprosessen like lang tid. Målet er å skape, finne og peke på gode løsninger. Det skal tilføres kunnskap, muligheter og risikoreduksjon
Utvikle, prøve og teste:
Valg av konsept leder til en aktiv og arbeidssom periode med konstruksjon og valg av alle løsninger i produktet. I denne fasen er det ofte nødvendig å tilpasse løsninger til etablerte normer i bransjen. Dette gjelder også til produksjonsteknikker som er kjent for oppdragsgiverne
Detaljere og realisere:
På veien mot det ferdige produktet bistår Inventas oppdragsgiver med ytterligere design og ingeniørassistanse
Full produktutviklingsprosess:
- Analyse/identifisering
- Informasjonsinnhenting: Konkurrentanalyse, intervju og kartlegging
- Funksjonsanalyse og utarbeidelse av kravspesifikasjon
- Idégenerering med fullt løp av kreative metoder som brainstorming, brainwriting (skriftlig form av brainstorming) og scamper (sjekkliste for kreativitet, red. snm.)
- Konseptutvikling med konseptutvelgelse sammen med kunde som milepæl
- Prototyp/0-serie
- Justering av prototyp
- Industrialisering av produkt
Kilde: Inventas/Rof Sellesbakk