Plot-guiden: Hukommelse

Publisert: 3. august 2015 kl 12.58
Oppdatert: 29. desember 2017 kl 11.59

Digital Demens

Manfred Spitzer

Professor Manfred Spitzer er hjerneforsker, psykiater, gjesteprofessor ved Harvard og TV-stjerne i hjemlandet Tyskland. Og han er svært bekymret for at vi alle skal ende opp som demente fordi vi er for koblet opp hele døgnet. En dag så han for seg sine barn om 20 år si: «Pappa, du visste det jo – hvorfor gjorde du ingenting?» Hans svar ble boken Digital Demens hvor han søker å vise hvordan du kan takle presset og pågangen fra digitale medier, reparere skadene og trene opp igjen den mentale styrken, konsentrasjonsevnen, hukommelsen og roen.

 

Memo Globus

Oddbjørn By

Oddbjørn By er norsk mester i hukommelse og forfatter av den internasjonale bestselgeren Memo. Gjennom media har han vist at alle kan lære å huske bedre. Tenk deg å snurre globusen, og uansett hvilket land folk peker på vet du hovedstaden. Det kunne deltakerne på Schrödingers Katt, etter at Oddbjørn By lærte dem teknikkene. I denne boka kan du lære den effektive oppskriften og bli en mester på memorisering – I hvert fall av hovedsteder. Som uansett er livsviktig kunnskap.

 
Saken fortsetter under annonsen

The Brain’s Way of Healing

Norman Doidge

I denne boken tar doktor Norman Doidge for seg hjernens evne til å endre seg, såkalt nevroplastisitet. Dette omtales som det viktigste gjennombruddet for forståelsen av den menneskelige hjerne på 400 år. Doidge tar for seg flere spektakulære prefrontale comeback, blant annet barn med læringshemmende autisme som med trening gradvis normaliseres. Vi lærer også prinsipper som kan bidra forebygge sannsynligheten for demens. 

 

Dual N-back

Et spill tilgjengelig gratis på nett og i app-form som visstnok har evnen til å gjøre deg smartere. Spillet går ut på at man vises en rekke figurer som dukker opp i forskjellige ruter i en matrise i rask rekkefølge. Deretter må man forsøke å huske posisjonen slik at man kan signalisere hver gang figuren på skjermen står i samme posisjon som den gjorde for x-antall ganger siden. Tro meg, det gjør akkurat like vondt som det høres ut. Men forskning viser at det har økt arbeidsminnet til de som har gjort slike øvelser hver dag. Og folk som har gjort dette hver dag i årevis er blitt så smarte at de har stoppet å gjøre det.

Saken fortsetter under annonsen