Smil om munnen og Che Guevara på votten til ingen nytte. I går ble det enighet om ny arbeidsmiljølov.

Foto

jbj

Ny arbeidsmiljølov - en oppsummering

Publisert: 13. mars 2015 kl 10.31
Oppdatert: 13. mars 2015 kl 10.36

Regjeringspartiene Frp og Høyre la sammen med samarbeidspartiene Venstre og KrF fram den nye arbeidsmiljøloven på Stortinget torsdag. I utgangspunktet sto KrF langt unna de tre andre i flere sentrale spørsmål.

I forhandlingene med regjeringspartiene og Venstre måtte KrF akseptere en generell adgang til midlertidige ansettelser. Til gjengjeld fikk partiet gjennomslag for at punktet skal evalueres, men en evaluering ligger imidlertid flere år fram i tid.

Samtidig viser KrF til gjennomslag på to konkrete områder som har vært viktig for partiet. For det første er de nye reglene for søndagsarbeid moderert, og for det andre sørget partiet sammen med Venstre for at den såkalte fireårsregelen blir treårig. Det innebærer at midlertidig ansatte kan kreve fast jobb etter tre år i stedet for fire. Unntaket gjelder prosjektstillinger.

Venstre måtte på sin side svelge lovfestet aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere. Partiet ønsket i utgangspunktet at dette skulle forbli opp til kommunene å innføre.

LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen er svært skuffet over at også KrF stiller seg bak forslaget. Han mener det er en gavepakke til den useriøse delen av norsk arbeidsliv.

På lederplass kritiserer Dagsavisen KrF for å ha sluttet seg til høyresidens «angrep på arbeidsmiljøloven». Kommentator i DN, Kjetil Alstadheim, skriver i dag at Arbeiderparti-leder, Jonas Gahr Støre har ekstra grunn til å være skuffet med den borgerlige enigheten. Når han nå skal kjefte på brutaliseringen av arbeidslivet, rammer han også KrF, som han helst vil godsnakke med.

Hestehandel

Saken fortsetter under annonsen

Som alle kompromiss har alle parter funndet noe å være misfornøyd med. 

Sykepleierforbundets leder Eli Gunhild By mener endringen vil føre til at de tillitsvalgte sentralt får svekket innflytelse over turnuser og arbeidsforhold. Men lokale tillitsvalgte har ikke noe ønske om å få mer makt over dette, understreker hun overfor NTB.

– Dette er store spørsmål. Økt press mot enkeltarbeidere er vi svært kritiske til, sier By, som leder et forbund med over 100.000 medlemmer.

Arbeidsgiverforeningen Spekter mener Sykepleierforbundet «stakkarsliggjør og undervurderer» de lokale tillitsvalgte.

– Det er mitt inntrykk at norske tillitsvalgte, også lokalt, tør å si fra, sier Spekter-leder Anne-Kari Bratten til NTB.

Leder i Virke, Vibeke Hammer Madsen er fornøyd med tilgangen til midlertidige ansettelser i inntil et år, men er misfornøyd med å miste fireårsregelen som sier at vikarer har rett på tilbud om hel stilling etter fire år. 

NHO er for sin del kritisk til at sentrale fagforeningers vetorett over alternative turnuser i den nye loven bare fjernes innenfor helse- og omsorgsarbeid, vakt og overvåkingsarbeid, samt pendlersituasjoner.

Saken fortsetter under annonsen

– Etter NHOs syn burde denne muligheten omfatte alle bransjer, og Arbeidstilsynet burde ha mulighet til å innvilge også der det ikke er enighet lokalt, uttaler NHO på sin hjemmeside.

Dette er de viktiste regelendringene i den nye Arbeidsmiljøloven

• Fast arbeid skal være hovedregelen i arbeidslivet og det blir generell adgang til midlertidige ansettelser, slik regjeringen har foreslått

• 70-årsgrensen for oppsigelsesvern i arbeidsmiljøloven endres til en 72-årsgrense, slik regjeringen har foreslått.

• Ingen bedrifter kan ha lavere bedriftsinterne aldersgrenser enn 70 år, dersom det ikke er begrunnet i helse eller sikkerhetsrisiko på arbeidsplassen

Det blir lov å jobbe tre søndager på rad, mot dagens to på rad.

• Gjennomsnittsberegning av alminnelig arbeidstid det det er lokal avtale med tillitsvalgt i virksomhet bundet av tariffavtale til 12.5 timer per dag, slik regjeringen har foreslått.

• Gjennomsnittsberegning av alminnelig arbeidstid gjennom samtykke fra Arbeidstilsynet til 13 timer, slik regjeringen har foreslått.

• Forslagene om økt ukentlig og månedlig overtid slik regjeringen har foreslått, ved lokal avtale med tillitsvalgt i tariffbundet virksomhet (fra 15 til 20 ukentlig og fra 40-50 t månedlig) og gjennom tillatelse fra Arbeidstilsynet.

• Fjerne kollektiv søksmålsrett, slik regjeringen har foreslått.

• Økt straff for brudd på arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven, slik regjeringen har foreslått.

• Det innføres lovfestet aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere