Foto

ID 32146030 © Tmcphotos | Dreamstime.com

Norsk arbeidsglede og tillit i verdenstoppen

Publisert: 5. juni 2015 kl 09.06
Oppdatert: 5. juni 2015 kl 10.24
Neste uke legger Ennova og HR Norge frem rapporten Global Employee and Leadership index (tidligere European Employee Index), en måling av hvordan det står til med arbeidsglede og drivkreftene bak den i hele 39 land. Årets undersøkelse viser at Norge, på en skala til hundre, oppnår en score på 70,1 poeng for arbeidsglede. Dermed topper vi listen i Europa, og oppnår tredje høyest score i verden. Det er de samme plasseringene som i fjor. 
 
Det norske arbeidslivet er også i verdenstoppen når det kommer til tillit. På spørsmålet «Min nærmeste leder skaper en arbeidskultur kjennetegnet av tillit og åpenhet» oppnår Norge en score på 67, hvilket gjør Norge til nr.5 i verden. På spørsmålet «I min avdeling respekterer og stoler vi på hverandre» er scoren 79 poeng, og nest høyest i verden.

Størst arbeidsglede i det offentlige

I år, som tidligere år, er arbeidsgleden i offentlig sektor noe høyere enn i det private. I privat sektor ender arbeidsgleden i denne undersøkelsen på 69 poeng, mens stat, fylkeskommuner, kommuner og annen offentlig virksomhet oppnår henholdsvis 70, 72, 71 og 70 poeng.
 
– Forskjellen kan handle om at det er mer forutsigbarhet og tryggere forhold i offentlig sektor. I fjor gjorde vi funn som viste at medarbeidere i offentlig sektor opplevde mer mening i jobben enn medarbeidere i privat sektor. De opplever at det de gjør er nyttig for samfunnet. I det private er man nok mer prisgitt en god ledelse som kan sette kurs og klargjøre hensikten med de oppgavene man har, sier Tone Rose Todalshaug, fagsjef i HR Norge, prosjektleder for undersøkelsen.
Saken fortsetter under annonsen
 

Tone Rose Todalshaug, HR Norge

Foto

HR Norge

 

Global Employee and Leadership index 2015

  • Årlig undersøkelse om arbeidsglede og drivkreftene bak den gjort av konsulentselskapet Ennova i 39 land. 
  • I Norge har 5600 medarbeidere og ledere svart på undersøkelsen. På verdensbasis er tallet 36 000. 
  • I Norge samarbeider Ennova med HR Norge om undersøkelsen.
  • Undersøkelsen har i år skiftet navn fra European Employee Index til Global Employee and leadership index. 

Middels ledelseskvalitet

I flere år har denne undersøkelsen vist at norske ledere bare oppnår litt over middels score når det kommer til kvalitet. Dette er tilfellet også i år. Norge ligger bare tre poeng over det globale snittet. Fire av ti nordmenn gir ifølge HR Norge lederne en så lav score at de «slakter» sin egen leder.
 
Saken fortsetter under annonsen
Ut fra det høye nivået på arbeidsglede og tillit, er dette lave tall. Årets undersøkelse viser imidlertid at norske ledere bruker svært lite tid på ledelse. Hver fjerde norske leder, 26 prosent, bruker mindre enn en tiendedel av sin tid på ledelse. Det viser seg også at mens 27 prosent av lederen oppgir at de vet hva de skal lykkes med, så svarer 25 prosent av lederne at de ikke vet hva de skal lykkes med.
 
– En god leder skal fremme personlig utvikling, samarbeid og gi retning. Disse tallene tyder på at lederne ikke får forløst det potensialet som finnes i organisasjonene de leder, sier Todalshaug, som viser til at undersøkelsen da også viser at Norge har fornøyde, men lite ambisiøse arbeidstagere. Folk er ikke villige til å strekke seg spesielt langt.
 
– Det kan hende det er på tide med en realitetssjekk i norsk arbeidsliv. Vi konkurrerer i et globalt marked, og der har arbeidstagerne langt høyere ambisjoner.»
 
 
Saken fortsetter under annonsen

Tilliten til lederne i oljebransjen stuper

Både arbeidsgleden og tilliten til lederne i oljebransjen faller.

Et dramatisk fall i oljeprisen har ført til lavere aktivitet, permitteringer og oppsigelser i oljebransjen. Tall som tidligere er blitt offentliggjort fra undersøkelsen Global employee index viser at også arbeidsgleden og tilliten til lederne faller.
  • I fjor var den gjennomsnittlige arbeidsgleden for ingeniører innen olje og gass i region vest på 72 poeng av 100 mulige. I 2015 var den falt til 66 poeng.
  • Tilliten til overordnet ledelse og nærmeste leder ligger på henholdsvis 49 og 58 poeng, hvilket er svært lave tall. Til sammenligning er snittet for alle medarbeider i Norge på begge disse faktorene 64 poeng.
  • Det er også langt flere enn i fjor som oppgir at de leter etter andre jobber.

Trenger støtte
Tilliten til både toppledelse og nærmeste ledelse er med andre ord langt høyere i andre deler av norsk nærings- og ingeniørliv enn den er i oljenæringen på vestlandet akkurat nå.

Tone Rose Todalshaug, fagsjef i HR Norge og prosjektleder for rapporten, tror ikke at oljebransjen har dårligere ledere i år enn i fjor. Antagelig er det mange av de samme lederne som er i posisjonene. Ut fra funnene i undersøkelsen mener hun imidlertid at det ser ut til at lederne ikke har gjort en god nok jobb i den vanskelige situasjonen bransjen befinner seg i.
 
– Jeg tenker at dette handler om at medarbeiderne etterlyser mer støtte og informasjon fra nærmeste leder i en vanskelig situasjonen. Det ser ut til at ledelsen ikke evner å kommunisere tidlig nok, involvere og være tilstrekkelig åpne overfor medarbeiderne. Som leder kan du få medarbeidere med deg på svært mye hvis du kommuniserer på en troverdig og engasjerende måte.