Når kreativiteten falmer
Det handler om den selvtilliten og den veksten som suksess bringer med seg, mener Standford-professor James G. March, som snakker om fenomenet i en artikkel på universitetes hjemmeside. March har sammen med Mie Augier og Andrew W. Marshall publisert en artikkel der de studerer kreativitet i en forskningsinstitusjon, men konklusjonene kan gjelde også for andre selskaper.
I forskningsinstitusjonen, som hadde vært svært innovativ, hadde innovasjonstakten falt, og en av grunnene var ifølge March & co høy selvtillit. Folk gjentok handlinger som tidligere hadde ført til suksess istedenfor å eksperimentere med nye ideer og metoder som kanskje kunne føre til ny innovasjon.
En annen grunn til at kreativiteten var på retur, var at organisjonen hadde vokst fra 225 til 1100 medarbeidere. Sterk vekst har mange fordeler, men det førte til at folk i mindre grad snakket og diskuterte uformelt med folk på tvers i organisasjonen. Tendensen etter at selskapet var blitt stort, var at folk stort sett pratet med kollleger de kjente fra før. Store organisasjoner har ifølge March for øvrig også en tendens til å ansette mennesker som bekrefter konvensjonelle metoder og tenkning, istedenfor å utfordre. I tillegg til dette vokste byråkratiet, og etter hvert begynte ambisiøse medarbeidere å forlate organisasjonen.
Det er nyttig å være klar over disse mekanismene, men det er krevende å stoppe dem helt. Dette har mange selskaper i Silicon Valley erfart, registrerer March. Professoren kaller det som skjer for Silicon Valley-modellen: Du lykkes med innovasjon, får suksess og drar nytte av det du har oppdaget. Innovasjon kommer fra små selskaper. Effektivitet fra store selskaper.