Foto

ID 37628403 ©  | Dreamstime.com

Muntlig utkonkurrerer skriftlig

Publisert: 27. oktober 2015 kl 09.15
Oppdatert: 11. desember 2017 kl 15.30

Det kan føles tryggere å formulere en idé, eller en presentasjon av seg selv, skriftlig. Du kan bruke tid, og du kan gjøre endringer underveis og føler kanskje at du får sagt tingene på en bedre og mer overbevisende måte. Det er imidlertid ikke sikkert at det er riktig. En studie gjort av førsteamanuensis Juliana Schroeder fra University of California (Berkeley) og professor Nicolas Epley fra Chicago´s Booth School of Business viste imidlertid at muntlige presentasjoner utkonkurrerte skriftlige fremstillinger.

I et innlegg hos hbr.org skriver de to akademikerne at de har avdekket dette gjennom en serie eksperimenter.  I ett av eksperimentene ba de 18 MBA-studenter om å forberede en muntlig presentasjon til mulige fremtidige arbeidsgivere hvor de skulle argumentere for hvorfor arbeidsgiveren burde ansette akkurat dem. Presentasjonene ble filmet, og 162 personer ble etterpå bedt om å si sin mening om presentasjonene etter å ha fått dem fremlagt som video, lyd uten bilde eller skrift (transkripsjon av den muntlige presentasjonen).

Gjør et bedre inntrykk

Resultatene viste at de «dommerne» som hadde hørt de muntlige presentasjonene vurderte MBA-kandidatene til å i snitt ha et større intellekt (rasjonalitet/være gjennomtenkte/ intelligens) enn det «dommerne» som hadde lest presentasjoner rapporterte om. De som hadde hørt muntlige presentasjoner likte også personene bedre, og fikk et mer positivt inntrykk alt i alt. Blant de som hadde sett video var inntrykkene ennå mer positive enn hos de som bare hadde hørt lyd, men forskjellene var ikke så store at forskerne anså dem som vesentlige.

Flere eksperimenter, for eksempel ett der profesjonelle rekrutterere ble bedt om å vurdere skriftlige presentasjoner, lyd samt lyd og bilde ga samme resultat. Rekruttererne vurderte også kandidater de hadde lyttet til som mer intelligente, lette å like og mer aktuelle for ansettelse, sammenlignet med kandidater de bare hadde lest om.

Selv om det finnes situasjoner der skriftlig kommunikasjon er den eneste muligheten man får, for eksempel tidlig i en rekrutteringsprosess, anbefaler forskerne at man ser etter muligheter for å få snakket med folk i tillegg. På bakgrunn av de omtalte eksperimentene, kan det se ut til at en liten prat rett og slett øker sjansen for å gjøre et godt inntrykk. 

Saken fortsetter under annonsen