Lederutvikler og mental trener, Sigurd Granmark, hevder motivasjon er oppskrytt. Det er først når du lar deg inspirere du yter maks.

Foto

Bård Andersson

– Motivasjon er oppskrytt

Publisert: 23. mars 2015 kl 11.12
Oppdatert: 23. mars 2015 kl 11.12

Granmark var tidligere leder for Adidas Norge, der han tok en bedrift på vei nedover til å bli verdens beste Adidas-avdeling. Han mener motivasjonsbegrepet er oppskrytt.

– Motivasjon innebærer at du må ha et motiv for å yte noe. Det får du ikke før du har funnet inspirasjonen og gleden, sier han til Ukeavisen Ledelse.

Målet på hvor godt både ledelsen og de ansatte presterer er hvor god du er når ingen ser deg, hevder Granmark. Det er vanene som må utfordres og optimeres.

– Det som skaper prestasjoner ligger i det vi gjør mest. Oppgavene må være direkte knyttet til målet du skal nå. Problemet er som regel ikke konkurrentene, men at vi gaper over for mye, presiserer han.

Granmark forteller at han som Adidas-sjef påla de ansatte å lage sine egne stillingsbeskrivelser. Han våget ikke å fortelle dette til de høye herrer på det tyske hovedkontoret, men bedyrer at de ga ham komplimenter for stillingsbeskrivelsene.

– I tillegg ga jeg alle de ansatte fri en dag i måneden. Fridagen skulle de bruke på å utvikle seg, enten de valgte å lese, trene, lære noe nytt eller bare å lage en god middag til familien. Det var fryktelig dyrt økonomisk, men det å ha ansatte som står enda sterkere rustet til å utvikle selskapet videre veide mer enn opp for dette, forklarer han.

– Ikke gøy

Saken fortsetter under annonsen

Han er opptatt av at ledelse til syvende og sist handler om å skape et resultat. For å få til dette, må man være klar over at mesteparten av det som skal til for å bli skikkelig god ikke er morsomt arbeid. Det bevitner han på nært hold når han jobber med utøvere som langrennsstjernen Øystein «Pølsa» Pettersen.

– 90 prosent av det idrettsutøvere holder på med er ikke gøy. Ikke i det hele tatt. Det er likevel arbeidet som legges ned her som vil avgjøre om de lykkes. Den viktigste ferdigheten vi har som mennesker er evnen til å lære nye ferdigheter. Ved terping og utprøving av nye ting forbedrer vi oss, sier han.

Kommunikasjon

Ifølge Granmark er gode ledere tydelige, ikke bare overfor seg selv, men for de ansatte. De blir forstått og inspirerer.

– Skal du gjennomføre endring og utvikling må jo de ansatte forstå deg. De må også forstå hva som må til for å få til små, daglige forbedringer. Det er de små skrittene som kan ta oss mot store endringer, utdyper han.

Etter seks år i Adidas Norge hadde Granmark styrt den tyskeide bedriften med et av verdens kjente merkenavn til å bli verdens beste Adidas-avdeling. Han beskriver det som verdens beste jobb, men følte likevel det var på tide å utvikle seg videre.

– Jeg hadde verdens beste jobb, men bestemte meg for å lage en som var enda bedre. Jeg hadde ingenting å gå til, men bestemte meg for å ta utdanning innen mental trening. Jeg lærte raskt at gjennomføring er nøkkelen er nøkkelen til suksess. Har vi kvalitet på gjennomføringen går det bra med oss. Det kompliserte må dekomponeres, forteller han.

Saken fortsetter under annonsen

– Råskap

Granmark er opptatt av at både den fysiske og mentalen helsen må være på topp, slik at man har de beste forutsetningene til å utvikle seg. Han trekker igjen frem Øystein Pettersen som et eksempel på dette.

– Han inspirerer meg enormt. Han har en ekstrem gjennomføringsevne. For ham er det råskap og ingen hverdager. Samtidig klarer han alltid å sette familien først, og bryter ned myten om toppidrettsutøveren som en hardbarket egoist. Hver morgen leverer han i barnehagen, legger ut på treningsøkt og henter i barnehagen igjen. Han utfordrer de etablerte lovene, og viser at det er andre måter å gjøre ting på, forklarer han.