Lederverktøy: Indre styrke: – Det må være mer enn egoisme som driver deg

Publisert: 5. november 2015 kl 14.30
Oppdatert: 29. desember 2017 kl 12.38

Bertrand Larssen forteller at å bygge indre styrke er en prosess, der man ofte må ta to skritt frem og ett eller flere tilbake. Mange faktorer spiller inn og er avgjørende for om du lykkes, men det er du selv som legger grunnmuren. Troen på alt du kan er sentral, skriver han i sin siste bok, Nå! grip øyeblikket. Det er alt du har.

Bertrand Larssen, som driver firmaet Bertrand AS, fokuserer på verdier, valg, fryktløshet, løsninger, orden, giverglede og til og med samtaler med de døde når han skal bygge indre styrke. Han går også i dybden og presenterer tingene vi bør legge vekk for å oppnå denne styrken.

– I mitt arbeid har jeg oppdaget at ledere snakker om behovet for indre ro. De har jo utfordringer som alle oss andre. Det kan være ensomt på toppen, og også ledere trenger eksterne diskusjonspartnere, sier han.

Lett å klage

Det er både forståelig, menneskelig og naturlig å syte og klage i dagens samfunn. Situasjonen er den samme i næringslivet. Man leter etter årsaker til manglende suksess, fortrinnsvis årsaker man selv ikke har skyld i. Her har mange ledere mye å lære, ifølge Bertrand Larssen.

– De gode syter aldri, uansett situasjon. Det kan virke som en selvfølgelighet at syting ikke er konstruktivt, men likevel trenger vi påminnelsene. Selv om du har dårlige rammebetingelser eller opplever tøff konkurranse er det opp til deg selv. Du må bli mer offensiv, lete etter mulighetene og skape en annerledes energi, utdyper han.

Personlig syting

Saken fortsetter under annonsen

I vanskelige situasjoner er det lett å ty til selvmedlidenhet. Den må bort for at du skal kunne skape en indre styrke. Det er likevel lett for ledere å synes synd på seg selv, der de sitter ensomme med det overordnede ansvaret.

– Det er fort gjort å synes synd på seg selv, men hvis vi tenker oss godt om er det alltid mange som har det langt verre. Når vi for eksempel ser flyktningkrisen, som er tett på oss, settes ting i perspektiv. Da har man egentlig ikke lov til å sutre over hvor fælt man har det. Ledere som er bevisste på dette klarer å snu fokuset over på det motsatte: til å sette pris på situasjonen, forklarer han.

– Gagner ingen

Han forteller at det er fascinerende at mennesker snakker negativt om andre, spesielt med tanke på hvor fånyttes det er. Baksnakking, eller bare negative tanker i eget hode, er det ingen som tjener på.

– Har du ikke noe godt å si om andre mennesker bør du la være å si noe. Det er nok av bedrifter som snakker stygt om konkurrentene. Ingen parter tjener på dette. Jeg vil heller anbefale dem å rose konkurrentene, sier han.

One of these days...

God gammel misunnelse er også en negativ faktor som må vekk for å gi plass til indre ro og styrke. Bertrand Larssen forteller i boken om faren, som jobbet i USA. Han sto på havna sammen med de andre arbeiderne da direktøren kjørte sakte forbi i sin strøkne Cadillac. Faren og en gjeng afro-amerikanere ble stående å måpe, før en av arbeiderne utbrøt: «One of these days, I’m gonna get a car like that».

Saken fortsetter under annonsen

– Det sier noe om fokus, men også om at det er mulig å snu en følelse og heller bruke den til noe positivt – til noe å strekke seg etter, fremfor noe å klage over, sier han.

Erik Bertrand Larssen bruker egne erfaringer når han forteller hvordan du kan hente frem den indre styrken din.

Grobunnen til svakhet

Vi har det godt i Norge, og vi rir på godene i samfunnet. Ifølge Erik Bertrand Larssen er latskap grobunnen til svakhet. Det er forståelig at den dukker opp, men det kreves en mental innsats for å skape kontraster nok i hverdagen til å legge den vekk, forteller han:

– Det handler om ikke å søke seg til komfortsonen hele tiden, og å kunne skape kontraster i livet sitt. Mange ledere etterlyser en større vilje til å gi gass, men tør kanskje ikke si det høyt, siden så mange tillater seg litt ekstra komfort. Stikkordet for å få bukt med problemet er arbeidsglede. Vi glemmer kosen på hytta når vi gjør en god jobb. Det er her lederne må lede – de må skape denne viljen, sier han.

En løsning er å strukturere hverdagen sin. Det kan du lett gjøre ved å bruke 30 minutter søndag kveld.

Saken fortsetter under annonsen

– Forskjellen mellom de beste og resten er at de beste tar tak i de små detaljene, forklarer han.

– Glem balanse

Mange i næringslivet føler de mangler balansen mellom jobb, pleing av parforhold og ikke minst tid med barna. Den balansen kan du glemme, ifølge Bertrand Larssen – i hvert fall håpet om at den vil komme av seg selv.

– Vi legger for mye i balansebegrepet. Det var ingen som snakket om balanse i Gerhardsen-tiden. Jeg tviler på at det snakkes mye om den i Hellas eller Spania heller. Problemet med at man føler at man ikke strekker til er imidlertid reelt. Jeg anbefaler ledere å stoppe opp og å ta en grundig vurdering av hva man holder på med, hva man vil og hvor man vil sette inn trykket, sier han, og legger til at det er viktig at man tar grep både for seg selv og sine nærmeste.

Tenk bredt

Å karre til seg, eller å sette seg selv høyest, gir ikke indre styrke. Som leder bør du tenke langt bredere enn dette for å lykkes:

– Du må tenke på hva som er best for deg, bedriften din, bransjen og samfunnet. Dette vil alltid lønne seg på lang sikt. Ledere har godt av å tenke gjennom større ting, hvorfor man leder, hva man vil oppnå og medarbeidertrivsel. Alt dette skaper en bedre prestasjonskultur, sier Bertrand Larssen.

Saken fortsetter under annonsen

Han mener egoistene kan lykkes til et visst nivå, før de vil stagnere.

– Det må være noe mer enn egoisme som driver deg, understreker han. 

Lederverktøy

Dette må du kvitte deg med  for å få frem indre styrke:

 

Syting:

  • Finn noe positivt å fokusere på når ting er vanskelige
  • Fortsett der de andre gir opp

Selvmedlidenhet:

  • Sett ting i perspektiv når du er i ferd med å synes synd på deg selv. Andre har det langt verre
  • Brett opp ermene og fortsett

Kritisering:

  • Du oppnår ingenting ved å snakke andre ned
  • Du kan velge å unngå kritiske tanker

Misunnelse:

  • Se på helheten før du blir misunnelig
  • La deg inspirere av det andre har fått til og bruk det til å oppnå noe selv

Latskap:

  • Sett deg riktige og gode mål, både for å ta riktige valg og for å unngå utsettelser
  • Lag en kontrakt med deg selv om hva som skal gjennomføres

Stress:

  • Identifiser stresset, jobb med planlegging og struktur, prioriter hva som er viktigst og ta én ting om gangen
  • Bruk pusteteknikker, visualiser ulike scenarier, finn en rollemodell og tenk worst case

Balanse:

  • Ikke prøv å mestre alt. Prioriter heller periodisering
  • Tro på deg selv og ta et valg om hva du vil vektlegge

Egoisme:

  • Tenk på at du er en del av større helhet
  • Fokuser mindre på deg selv

Erik Bertrand Larssen / Nå! grip øyeblikket. Det er alt du har.