Ledere jobber ikke spesielt mye

Publisert: 7. april 2015 kl 10.36
Oppdatert: 7. april 2015 kl 10.49

Innbakt i myten om lederen som overmenneske ligger det forestillinger som at sjefen sover lite og jobber svært mye, samt at karrierekvinner velger bort barn. Men virkeligheten er en annen. Dette konstaterer business.dk i en omtale av den danske rapporten «Karrierekvinder og -mænd. - Hvem er de? Og hvor travlt har de?».

Rapporten bygger på en undersøkelse gjort av Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Funnene viser at mannlige sjefer bare jobber litt mer enn sine medarbeidere, og det er ingenting som tyder på at karrierekvinner velger bort barn. Både kvinnelige og mannlige ledere sover rundt 7,5 timer per døgn, hvilket er noe mer enn det underordnede gjør.

Jens Bonke, som står bak undersøkelsen, sier til business.dk at det er en myte at ledere arbeider mye mer enn andre.

AFFs lederundersøkelse fra 2013, viste samme tendens for Norge. Norske ledere jobber ikke spesielt mye og de er ikke spesielt stresset. Den norske undersøkelsen viser at lederne i snitt jobber 44,4 timer per uke, mens topplederne jobber noe mer, 48,1 timer per uke. Rune Rønning forsknings- og utviklingsdirektør hos AFF har tidligere uttalt til Ukeavisen Ledelse at folk i frie yrker jobber like mye som dette. Bare en liten andel av lederne, 5-6 prosent, jobbet så mye som 55 til 65 timer i uken.

Den danske organisasjonen Lederne har ifølge business.dk gjort undersøkelser blant medlemmene sine som viser at myten om 70-timers arbeidsuker for ledere er kun en myte, men at det er en sammenheng mellom ledelsesnivå og arbeidstid. De finner at ledere jobber noe mer enn vanlige lønnsmottakere. I denne undersøkelsen er det lederne selv som rapporterer inn antallet arbeidstimer, og Lederne sier i en kommentar til business.dk at det kan være vanskelig å måle den tiden man bruker på jobb, ettersom den kan inneholde lesing av e-post og faglitteratur på kveldstid - og mye annet.

Les også: Avliver myter om ledere

Saken fortsetter under annonsen