Kommunene planlegger storutbygging av helse- og omsorgsplasser
KS har i samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet nylig gjennomført en undersøkelse om kommunenes planer for utbygging av omsorgsplasser.
Resultater fra undersøkelsen viser at kommunene har planer om å bygge 7349 nye heldøgns omsorgsplasser i sykehjem og omsorgsboliger de neste fire årene. Samtidig vil kommunene fase ut 3338 plasser slik at planlagt netto tilvekst kommer på 4011 omsorgsplasser.
Helse- og omsorgsdepartementet påpeker at for perioden 2008-2013 var netto tilvekst på 583 institusjonsplasser.
En annen fersk rapport omtalt her viser at flere av de store byene sliter med å ta imot strømmen av pasienter fra helseforetakene.
KS-undersøkelsen viser videre at det er behov for utbygging og renovering av til sammen om lag 60 000 plasser fram mot 2030.
Regjeringen sier derfor den vil lage en plan sammen med KS for utbygging av flere plasser.
- Vi har nå for første gang spurt kommunene direkte om deres planer og behov for utbygging av heldøgns omsorgsplasser. Dette er et godt utgangspunkt for å lage en konkret plan i samarbeid med KS. Vi er allerede godt i gang. Regjeringen har styrket investeringsordningen. Vi har økt statens andel fra 35 til 50 prosent ved bygging og rehabilitering av heldøgns omsorgsplasser. Dette har ført til en betydelig økning i søknader fra kommunene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.
Sykehjemskø
Ifølge Kommunal Rapport oppga 216 kommuner at de ikke har sykehjemskø. Det vil si at alle som har behov, får en plass innen en uke. 24 kommuner oppgir at enkelte har ventet i en måned.
183 kommuner har ikke svart på undersøkelsen. Bent Høie sier til TV 2 at dette i første omgang var en rask måte å kartlegge behovet på og at det jobbes med å få felles systemer for rapportering i alle landets kommuner.
PR-arbeid
Fredag omtalte Medier24 at Kommunal Rapport ikke fikk innsyn i denne rapporten fordi Helse- og omsorgsdepartementet hadde gjort en eksklusiv avtale med TV2 om dekning av nyhetsinnholdet. Medier24 forela saken for advokat Jon Wessel-Aas, partner i Bing Hodneland og en mye brukt ekspert på både ytringsfrihet, offentlighet og pressejuss.
- Så vidt jeg skjønner er det snakk om et dokument som er kommet inn til departementet fra en ekstern avsender, KS. Fra det øyeblikket det kom inn til departementet, er det et offentlig dokument, underlagt offentlighetsloven, sier han til nettsiden om saken.
Departementet la fredag ut en sak om rapporten med tilhørende lenke, men lenketråden var død frem til mandag formiddag.