– Ikke overdriv egen selvtillit
Ifølge Wiese er det en sentral lederegenskap å sette størst pris på det medarbeiderne presterer, fremfor å fokusere på seg selv og egne prestasjoner.
– Man kan si at dette er kjernen i forskjellen mellom en medarbeider og en leder, sier han.
Han utdyper at uselviskheten får konsekvenser for hvordan ledere utviser selvtillit.
– Det er viktig at ikke ledere overdriver sin egen selvtillits betydning, eller misbruker denne. Positiv selvtillit for en leder handler om å bruke den til å skape gode resultater gjennom andre, påpeker han.
Falsk ytre selvtillit
Temaet ledere og selvtillit tas opp for sjelden, ifølge Wiese. Han advarer mot at lederes selvtillit går på bekostning av hva medarbeidere kan få utrettet.
– Mange ledere har en ytre selvtillit, en autoritativ fremtoning. Som regel dekker den over en høy grad av usikkerhet. Det er viktig at ledere synliggjør sin egen sårbarhet. Det er først da den ekte selvtilliten blir synliggjort. Mange tror at den overdrevne selvtilliten er bra, men jeg vil råde disse lederne til å være på vakt, sier han.
Bygge selvtillit
Mangler du selvtillit, må du skaffe deg et vurderingsgrunnlag. Det får du bare dersom du våger å be om tilbakemeldinger. Du må tørre å stille spørsmålene «Er jeg trygg nok?» og «har jeg nok autoritet?», forklarer Wiese.
Bruk av personlighetstester en god måte å kartlegge egne styrker og svakheter på. Det er viktig for å kunne kjenne seg selv godt nok til å bygge selvtillit.
– Det handler om å få mer kunnskap om seg selv og å lære seg å utnytte personlige styrker samt å forstå spillet. Har du selvtillit på de riktige områdene avdekkes også hvordan du har utviklet dine styrker og svakheter, sier han.
Kommunikasjon
En god del av selvtillitsbygging handler om kommunikasjon. Hvis en leder er usikker og har lav selvtillit, må hun trene på menneskelig kontakt.
– Medarbeidersamtalen er en viktig arena i så måte. Da møter man mennesker ansikt til ansikt, noe man må ta tak i for å utvikle selvtilliten. God kommunikasjon må til, og man må be om tilbakemeldinger fra medarbeiderne, sier Wiese.
Det finnes også teknologiske hjelpemidler som kan tas i bruk for å utvikle selvtilliten. Wiese anbefaler app-en Strength Finder. Med den kan man jobbe med egne personlige styrker.
– Signaturstyrkene dine kan utvikles, og slike app-er fungerer som et selvutviklingsverktøy, der du har dialoger med deg selv. Verktøy som dette er naturligvis bare et supplement til arbeidet du ellers må gjøre og den daglige kommunikasjonen, presiserer han.
Utvikling
Å kunne utvise denne formen for selvtillit krever at du har noen egenskaper som gjør at du kan stå imot påvirkninger og ha en høy grad av egenkontroll.
– Disse lederne er gode til å takle motgang fordi de klarer å fokusere på varigheten og utgangen av den problematiske situasjonen. De sier til seg selv at «dette er mitt problem», eksemplifiserer han.
Ved å ta eierskap til problemet klarer de også å definere omfanget av det. Da fokuserer de heller på utveien, fremfor å prøve å fordele skyld.
Autoritet
Mange forbinder selvtillit med autoritet, og én måte å bygge selvtillit på er å skaffe seg autoritet. Jan Wiese forteller om en Lars von Trier-film, der direktøren for et selskap later som om det finnes en annen direktør, fordi han har dårlig selvtillit selv.
– Han bruker denne fantasifiguren til å skaffe seg autoritet. Å bruke «vi» i stedet for «jeg» kan være et eksempel på dette som kan være riktig i mange sammenhenger når man skal bygge selvtillit., spesielt i en funksjonell lederrolle. Andre ganger må man selvfølgelig ta det konkrete personlige ansvaret selv, sier han.
Ledelsesrådgiver Jan Wiese hevder ledere må bygge en selvtillit som er fokusert mot medarbeidernes prestasjoner, fremfor på egne vegne.
«Positiv selvtillit for en leder handler om å bruke den til å skape gode resultater gjennom andre»
Jan Wiese
Lederverktøy
Slik øker du selvtilliten
Før du får suksess må du opparbeide deg selvtillit nok til å oppnå den:
Ta en ærlig titt i speilet:
- Ekte selvtillit er basert på virkeligheten. Derfor er det viktig at du gjennomfører en ærlig kartlegging av evnene dine
- Kartlegg egne styrker og svakheter, og sørg for at svakhetene ikke får negative konsekvenser for arbeidet ditt
Si nei:
- Forskning viser at dersom du har problemer med å si nei, vil du få problemer med stress. Øv på å gi tydelige tilbakemeldinger, og unngå «jeg tror ikke» eller «kanskje»
Gode samarbeidsforhold:
- Sørg for å ha gode samarbeidsforhold. Har du for eksempel et anstrengt forhold til din overordnede bør du identifisere årsaken til dette og søk etter ting du kan gjøre for å forbedre forholdet
Let etter små seire:
- Ledere med selvtillit liker å utfordre seg selv og å konkurrere, også bare om små triumfer. Disse triumfene er viktige å ta til seg, siden de trigger motivasjonen din
Finn en mentor:
- Ingenting bygger mer selvtillit enn gode tilbakemeldinger og oppmuntringer fra en erfaren person. En mentor kan fungere som et speil som gir deg perspektivet du trenger for å tro på deg selv
Sett av tid til trening:
- Forskning viser at personer som trener to ganger i uken får bedre selvtillit sosialt, akademisk og atletisk
- De fysiske endringene som inntreffer når du kommer i bedre form gir deg økt selvtillit
Kle deg for suksess:
- Klesstilen din har mye å si for hvordan andre oppfatter deg
- Velg klær som reflekterer deg som person
Vær påståelig, ikke aggressiv:
- Aggressivitet er ikke selvtillit, det er bøllete oppførsel
- Øv på å være påståelig og overbevisende. Du vil ikke klare det før du mestrer kunsten å holde din usikkerhet i sjakk
Travis Bradberry / Entrepreneur.com