Gir objektive data bedre beslutninger?
Ledere har en tendens til å kreve fakta på bordet, og det kan være fristende å tro at objektive data vil gi positive effekter når man bare får jobbet litt med dem. Men det er en hake ved det hele, påpeker Sam Ransbotham - førsteamanuensis i informasjonssystemer ved Boston College - i et innlegg hos MIT Sloan Management Review.
Data kan kanskje se ut til å være objektive sånn ved første øyekast, men skal dataene gi mening, kreves det analyse - noe som igjen krever subjektiv tolkning.
Nå må man gjerne ha noen data for å få tatt en beslutning, men Ransbotham minner om at moderne analysemetoder gir rom for kreativ og fleksibel bruk av data, noe som innebærer at dataene kan støtte ulike perspektiver. Det samme datasettet kan med andre ord munne ut i konkurrerende analyser.
Det er da det kan være en idé å huske at vi mennesker har en tendens til å gå i bekreftelsesfellen når vi tar beslutninger. Mekanismen er velkjent i psykologien; vi har en tendens til å søke informasjon som støtter og underbygger de meningene vi hadde i utgangspunktet.
Trangen til å få bekreftet vårt eget syn kan farge både valget av analysemetoder og måten vi tolker data på. Man kan ta ulike grep i håp om å unngå de dypeste bekreftelsesfellene. Ett av dem er å invitere med folk som er der for å komme med kritikk og oppdage selvmotsigelser.