Kompetanseteamet i Norsk Medisinaldepot. Fra venstre: Kristin Willersrud, Marianne Næss, Ann Brita Grøndahl, Rune Kiilstofte, Duc Tan Nguyen og Lise Mette Sveum.
Foto

Stein Sjølie.

Fikk pris for kompetansearbeid

Publisert: 26. mai 2015 kl 08.02
Oppdatert: 26. mai 2015 kl 08.02

Organisasjonen HR Norge deler hvert år ut sin egen kompetansepris. I år gikk prisen til Norsk Medisinaldepot. «Norsk Medisinaldepot AS tildeles Kompetanseprisen 2015 for et gjennomført rammeverk for god opplæring og kunnskapsdeling i et særlig konkurranseutsatt marked med komplekse produkter og krevende logistikk.», skriver HR Norge i en pressemelding.

Mistet 40 prosent av omsetningen

Norsk Medisinaldepot var eneleverandør av legemidler til norske sykehus fra 1995, men mistet den anbudskontrakten fra 1. og med januar i år. Dermed røk også 40 prosent av omsetningsvolumet og en betydelig nedbemanning ble gjennomført.

I vanskelige tider er det både fristende og nærliggende å kutte i poster som kompetanseheving. Ifølge HR Norge har imidlertid Norsk Medisinaldepot utmerket seg ved å fortsette sin satsing på kompetanseutvikling, selv da 40 prosent av virksomheten forsvant.

Multikulturell virksomhet

Den offentlige reguleringen av legemiddelomsetning og tilhørende kvalitetssikring medfører spesielle krav til fagkompetanse innen farmasi og distribusjon. Konkurransen i bransjen er sterk, og etterspørselen etter farmasøyter er betydelig høyere enn tilbudet.

Som en konsekvens av dette rekrutterer Norsk Medisinaldepot farmasøyter fra en rekke andre land. Det har bidratt til å skape en multikulturell virksomhet, og en viktig del av kompetansetiltakene og kulturbyggingen handler ifølge HR Norge om å skape et felles «stammespråk» på tvers av ulik kulturell bakgrunn.

Roses for helhetlig satsing

Juryen hos HR-Norge fremhever blant annet at det er blitt etablert en helhetlig og sammenhengende kjede av opplæring og trening for de ansatte i Vitusapotekene, som eies av Norsk Medisinaldepot.

Hver medarbeider og leder bruker ifølge juryen mye tid på å perfeksjonere seg innen kunderådgivning, varekunnskap, logistikk og kvalitetssikring. Kjeden av tiltak er omfattende med introduksjonsprogrammer, fagdager, markedsskole, lederutvikling, coaching, læringsportal og bruk av e-læring og videoer.

Juryen har også merket seg at Norsk Medisinaldepot har opprettet et kompetansefond som bidrar til at medarbeidere får økonomisk støtte til utdanning, samt at kompetanseutviklingen er forankret i bedriftens strategi. De viser også til at virksomheten leverer gode resultater på tross av store organisasjonsmessige endringer.

5 tips for å få opp kvaliteten på styrearbeidet

Det handler ikke bare om å bruke mer tid på styrearb eid.

Konsulentselskapet McKinsey har gjort flere undersøkelser som peker i retning av at de styrene som skaper de beste resultatene, bruker dobbelt så mange dager på styrearbeid som andre styrer.

Å bruke mer tid på styrearbeid må imidlertid balanseres opp mot to andre hensyn, fastslås det i en artikkel i McKinsey Insights. For det første er det grenser for hvor mye av sin tid styremedlemmene vil bruke før det ikke lenger er attraktivt å være en del av et styre. For det andre kan de bli beskyldt for å bedrive detaljstyring.

McKinsey har diskutert styrearbeid med styremedlemmer og ledere som deltar i Prium, et New York-basert forum for toppledere. De mener at det å få resultater av styrearbeidet ikke bare handler om tid, men også om engasjement styremedlemmene og ledergruppene imellom. Dette er Prium-medlemmenes tips:

  • Ha noen kontaktpunkter også utenom de formelle møtene, oppdatér hverandre på det som skjer og legg opp til toveiskommunikasjon.
  • Bidra i utforming av strategi på et tidlig tidspunkt, da er det lettere for styremedlemmene å bidra med innspill som har reell verdi. Ikke henfall til å bare gå igjennom strategier som toppledelsen allerede har gjennomarbeidet.
  • Sørg for å utvikle talenter. Vær engasjert i rekruttering av ledere, men også i etterfølgerprosesser og talentprosesser hvor hensikten er utviklingen.
  • Engasjer dere i felten. Det kan være en idé å engasjere enkelte styremedlemmer i spesielle prosjekter.
  • Still tøffe spørsmål. Forstå hvordan selskapet og de ulike divisjonene skaper og ødelegger verdier.

 

Saken fortsetter under annonsen