En ung gutt protesterer mot kuttpolitikken i Hellas. 

Foto

AFP / NTB Scanpix

Europeiske pensjonsreformer fører til større ulikhet mellom generasjonene

Publisert: 13. november 2015 kl 10.41
Oppdatert: 13. november 2015 kl 10.41

Den europeiske tenketanken Bruegel har satt seg ned og tenkt grundig på hva som faktisk har skjedd i Europa siden starten på nedgangstidene. Siden finanskrisen har forskjellen mellom gammel og ung blitt stadig større, observerer de.

Ungdomsledigheten og fattigdom blant unge har økt betraktelig - særlig sør i Europa. Og mens en kanskje skulle tro at myndightene ønsket å motarbeide en slik utvikling, har det motsatt faktisk skjedd. Offentlig forbruk har skiftet bort fra utdanning, familiepolitikk og barn og over til pensjonistene, konkluderer ekspertene til Bruegel.

Ungdomsledighet er spesielt bekymringsfullt fordi det har langvarig effekt på produktiviteten og potensiell vekst. Mange unge blir utestengt fra arbeidsmarkedet i så lange perioder at de aldri lærer viktige egenskaper nødvendig i et moderne arbeidsmarked.

De har derfor tatt frem lupen og gått de mange pensjonsreformene i Europa nærmere etter i sømmene. De viktigste pensjonsreformene ble gjennomført i de landene som har blitt hardest rammet av finanskrisen, som Portugal, Italia, Hellas og Spania.

Også her trer det frem en klar tendens. De aller fleste reformene favoriserer dagens pensjonister over fremtidens pensjonister som bidrar til å øke forskjellene mellom generasjonene ytterligere.

Bruegel bruker et rammeverk for analysen som baserer seg på såkalte fordelsrater, som er inntekten til pensjonistene som andel av inntekten til den aktivt arbeidene delen av befolkningen. Dersom en pensjonsreform ikke påvirker likheten mellom generasjonene, så endrer heller ikke denne raten seg.

Men det har den gjort. Ikke for Danmark og en del av de andre europeiske landene på kontinentet, men for så og si alle krise-landene i Europas perifieri.

Saken fortsetter under annonsen

Byrden av å måtte kutte i pensjonene har med andre ord ikke blitt fordelt likt mellom generasjonene. Bruegel er bekymret for de langsiktige effektene av denne politikken og mener det er på høy tid at man bruker mer penger på dagens unge generasjoner i Europa.