Et par grunner til at organisasjoner ikke lærer
Selv selskaper som virkelig legger seg i selen for at læring skal være noe som kontinuerlig foregår i bedriften, har vanskelig for å leve som de lærer. Det fastslår Harvard-professor Francesca Gino og førsteamanuensis Bradley Staats fra University of North Carolina i en artikkel i novemberutgaven til Harvard Business Review.
Hvorfor er det så vasnskelig å være en lærende organisasjon? Gino og Staats har finlest studier fra ulike bransjer og funnet ut at det ofte er noen grunnleggende, menneskelige egenskaper som gjør at læring kan utebli. Dette er to av de utfordringene de peker på:
- Frykten for å gjøre feil
Feil kan føre til sinne, skam, at folk blir såret, skam og til og med depresjon, skriver de to akademikerne. Som en følge av dette prøver vi å unngå å gjøre feil og hvis noe galt skjer, er det fristende å forsøke å skjule det. Dette er ifølge Gino og Staats en tendens som forsterker seg i selskaper der ledelsen, ofte uten å vite det selv, har institusjonalisert en frykt for å gjøre feil. Kanskje er det slik at disse lederne aldri setter av tid og penger til å eksperimentere? Kanskje er det slik at det alltid er de som leverer i henhold til planen som får bonuser og forfremmelser? Men - ifølge artikkelskribentene utvikler ikke organisasjoner nye ferdigheter, og de tar heller ikke den risikoen de bør ta, hvis ikke ledere tolerer feil og insisterer på at det skal være åpenhet rundt det.
- Vi tar æren for suksess, men skylder på andre når vi ikke lykkes
Vi mennesker har en tendens til å forklare suksess med hardt arbeid og gode evner, og ikke flaks. Hvis vi ikke lykkes, snur vi imidlertid på argumentasjonen. Da har vi en tendens til å skylde på uflaks. Skal enkeltmennesker og organisasjoner lære av sine feil, må de imidlertid forsøke å forstå hvor de gjorde noe galt. Ikke skylde på uflaks.
Saken fortsetter under annonsen