Er konglomeratene på vei tilbake?
Konglomeratet har vært en omstridt organisasjonsform. Ved å spre aktivitet på ulike bransjer, kunne et konsern riktignok redusere risiko, men ville de da klare å optimalisere verdiene i alle kriker og kroker av konsernet? Nei, mente motstanderne, og trenden har da også vært at gamle konglomerater er blitt splittet opp. Den gjengse oppfatning har vært at det er bedre å spisse et selskaps aktiviteter.
Nå stiller imidlertid Forbes-skribent Nathan Vardi spørsmål ved om Warren Buffet og Google er i ferd med å vekke det amerikanske konglomeratet til live igjen.
Berkshire Hathaway er et holdingselskap eid av Warren Buffet som er inne i såpass ulike virksomheter som forsikring, energi, jernbanetransport, finans, produksjon, handel og service. I forrige uke annonserte selskapet nok et oppkjøp. Og denne gangen kjøpte de Precision Castparts, et selskap som driver innen romfart. Dermed sprer selskapet virksomheten sin ytterligere.
Ikke lenge etter at Buffet hadde annonsert sitt nye oppkjøp, kom nyheten om Googles nye Alphabet.
Larry Page og Sergey Brin omstrukturer Google, kaller morselskapet for Alphabet, og legger med dette ifølge Forbes opp til en konglomeratstruktur som gjør at internettselskapet Google blir et datterselskap som driver sin virksomhet adskilt fra andre konsernaktiviteter; som selvkjørende biler og medisinsk forskning og utvikling.
The Economist har også konstatert at konglomeratene er på vei tilbake.
I en analyse minner de om en fortid der gamle konglomerater gjorde det bare halvgodt på mange områder, istedenfor å gjøre det virkelig godt på noen få satsingsområder. Noe er imidlertid annerledes, mener magasinet, som tror at flere av de nye konglomeratene som er i ferd med å vokse frem har gode nok ledere, entreprenørånd nok og moderne teknologi i et monn som gjør at de kan lykkes.
The Economist konkluderer med at fokuserte selskaper fremdeles vil være det tryggeste kortet for mange investorer. Men de tror som sagt at noen kan lykkes, og de bruker store ord i sin beskrivelse av disse aktørene: De mener rett og slett at de beste blant konglomeratene vil ha tålmodighet nok og god nok egenskaper til å faktisk kunne forandre verden.