Arbeidsrett: Spør juristene: Endret arbeidstid

Publisert: 17. desember 2015 kl 15.12
Oppdatert: 21. januar 2019 kl 09.27

Spørsmål:
Jeg er en enslig forsørger som i min arbeidsavtale har avtalt arbeidstid 0800-16.00. Samtidig har bedriften jeg jobber i fleksitidsordning, med kjernetid 0900-15.00. Da jeg har mindreårige barn – 2 stk – som begge er i barnehage, kan jeg i praksis rekke å levere begge før arbeidsdagen begynner og hente de før barnehagen stenger. Dette går fint med någjeldende arbeidstidsordning.

Nylig bestemte arbeidsgiver at virksomheten skulle ha et vaktsystem for bedre å betjene våre kunder. Nærmere bestemt skal jeg en uke begynne arbeidstiden allerede kl. 0700 og en annen uke avslutte arbeidsdagen først klokken 18. Den tredje uken er det som før. Samlet arbeidstid over en tre-ukers syklus vil være som før.

Samtlige ansatte skal inngå i denne vaktordningen. For meg blir det da umulig å levere og hente innenfor barnehagens åpningstider 2 av 3 arbeidsuker. Arbeidsgiver har vært steil på at han vil gjennomføre dette. På grunn av at nær familie og barnas far bor i en annen landsdel er jeg også uten muligheter for å gjennomføre dette med hjelp av andre.

Bekymret Småbarnsmor

Svar:
Dette kan du faktisk – i hvert fall i en viss utstrekning – motsette deg. For det første er dette en såpass vesentlig endring av arbeidsvilkårene, at den bare kan gjennomføres som en endringsoppsigelse. Da stilles det krav om saklighet – overfor den enkelte – i henhold til arbeidsmiljøloven. Dernest, har du som arbeidstager i henhold til samme lovs arbeidstidskapitel krav på en tilpasset arbeidstidsituasjon på grunn av din særlig utsatte posisjon som enslig forsørger av småbarn, både med hensyn til plassering av arbeidstid og eventuell også lengden. Bare dersom dette skaper vesentlige ulemper for arbeidsgiver, kan han motsette seg dette. Tvister om slike spørsmål skal også bringes for en egen nemnd (Tvisteløsningsnemnden) partene i arbeidslivet har opprettet.

SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård

 
Saken fortsetter under annonsen