Arbeidsrett: Spør juristene: Ansiennitets­beregning

Publisert: 3. desember 2015 kl 14.47
Oppdatert: 21. januar 2019 kl 09.27

Spørsmål:
Vi skal nedbemanne i bedriften vår. Vi har en rekke ansatte som startet sitt ansettelsesforhold som lærlinger på midlertidig kontrakt, men som senere har gått over fra å være fast ansatte. Må denne tiden medregnes i ansiennitetsberegningen?

Tidligere lærling 

Svar:

Ja og nei. Beregning av ansienniteten må være i henhold til arbeidsmiljølovens diskrimineringsregler. Kutter man ansienniteten for den tiden man har vært midlertidig ansatt, for eksempel som lærling, vil dette som utgangspunkt innebære en diskriminering etter arbeidsmiljøloven. Diskriminering forutsetter imidlertid at lærlingen er i en såkalt sammenlignbar situasjon som de øvrige ansatte. Er han ikke i en sammenlignbar situasjon, vil det som utgangspunkt ikke foreligge diskriminering.

Dersom lærlingen eksempelvis utfører tilsvarende arbeidsoppgaver som øvrige faste ansatte vil dette tale for at det er en sammenlignbar situasjon. Dersom en lærling mangler fagbrev, svenneprøver osv. som medfører at han ikke har kompetanse til å utføre tilsvarende arbeidsoppgaver som de fast ansatte, vil man kunne argumentere for at det ikke foreligger en sammenlignbar situasjon som hindrer diskriminering. Legges det til grunn at vedkommende var verdiskapende og utførte tilsvarende arbeidsoppgaver, vil man kunne argumentere for at lærlingen er i en sammenlignbar situasjon som de fast ansatte og således ikke kan forskjellsbehandles.

Konklusjonen vil ofte være at man en viss tid inn i lærlingetiden er i en sammenlignbar situasjon som øvrige ansatte, og dermed er beskyttet av diskrimineringsreglene. Har man eksempelvis jobbet som lærling i ett år, har man gjerne fått såpass opplæring og kompetanse i bedriften at man kan anses å være verdiskapende og kan utføre de samme arbeids- oppgavene.

Arbeidsgiver må ut fra dette foreta en konkret vurdering av arbeidstakerne for å vurdere når de hadde såpass kompetanse at de utførte tilsvarende type arbeidsoppgaver som de faste ansatte. Jeg vil rådgi bedriften til å beregne ansienniteten fra dette tidspunktet.

Saken fortsetter under annonsen

SBDL v/advokatfullmektig Elisabeth Dolva Sandøy