Foto

Shutterstock.com

Ansatte tvinges til å trene for å få høyere lønn

Publisert: 18. februar 2015 kl 10.45
Oppdatert: 18. februar 2015 kl 10.45

Treningen kan skje i arbeidstiden, men den som foretrekker å trene på kveldstid vil få betalt per time.  Hvis noen av de ansatte systematisk lar være å trene, kan arbeidsgiveren holde lønnen nede for denne personen. 

Slik er treningsregimet i det svenske, kommunalt eide selskapet Kalmar Vatten, skriver TT/Göteborgsposten.

Treningen ses på som en arbeidsoppgave, forteller personalsjefen i Kalmar Vatten til svenske medier.

Kontrollerer at trening skjer

Kalmar Vatten har holdt det obligatoriske frisklivstiltaket som innebærer tvungen trening gående i åtte år. Hensikten  er å bidra til at medarbeiderne holder seg friskere og er mer effektive, samt å redusere risikoen for belastningsskader. Noen er kritiske, men fagforeningen er positiv til tiltaket.

Noe av bakgrunnen for at treningen ble gjort obligatorisk, var at selskapet så at frivillige tiltak ble tatt godt imot av folk som trente fra før, men ikke ble brukt av de som trengte det mest.

Nå og da kontrolleres det at den ansatte faktisk har vært på treningsstudioet og trent. Dette for å ha et underlag for medarbeidersamtaler og lønnssetting. Ifølge Göteborgsposten har det vet ett tilfelle skjedd at en ansatt som nektet å trene fikk lavere lønnsøkning enn de øvrige. 

Saken fortsetter under annonsen

Overivrige ledere

Alle er imidlertid ikke udelt positive til denne typen tiltak på jobben, selv om de gjennomføres med de beste hensikter. Torkild Thanem, norsk professor i organisasjon og ledelse ved universitetet i Stockholm, har studert hvordan overivrige lederes tiltak for å få medarbeidere til å trene mer og spise sunnere kan ta overhånd i enkelte bedrifter. For enkelte ansatte kan tiltakene rett og slett oppleves som en krenkelse, har Thanem uttalt til Ukeavisen Ledelse.

Les også: Forsker på overivrige ledere