5 faktorer som ødelegger teamarbeid

Publisert: 3. juni 2015 kl 09.23
Oppdatert: 3. juni 2015 kl 09.26

Hva er de viktigste grunnene til at team ikke når de målene de har satt seg? IESE-professor Carlos Rodríguez Lluesma har i et innlegg hos Forbes satt sammen en liste over det han mener er de viktiste årsakene. Dette er fem av dem:

  • Mangel på tillit
    Tillit er en nøkkel til gode resultater i team, men det tar tid å bygge tillit og i arbeidslivet settes mange team sammen på midlertidig basis. Professorens tips til ledere som møter denne typen utfordringer er å oppføre seg som om det allerede er tillit aktørene imellom, vise entusiasme og forutsigbarhet. Slik kan de redusere usikkerhet i teamet.
     
  • Mangel på kommunikasjon
    Team som presterer dårlig kjennetegnes ifølge professoren av et løp som starter med lite kommunikasjon. Rådet hans er da også å starte med mye og hyppig kommunikasjon i team allerede fra starten. Ifølge Carlos Rodríguez Lluesma er et av kjennetegnene ved team som presterer godt nettopp at de kommuniserer mye og ofte allerede fra begynnelsen av.
     
  • Kognitive feilvurderinger
    Folk har en tendens til å tro at de forstår hverandre bedre enn de faktisk gjør, og det kan føre til konflikter. Ta høyde for at det kan være misforståelser ute og går når folk i teamet oppfører seg annerledes enn forventet. Ikke ta alt personlig.
     
  • Mangel på kontekst for virtuelle team
    Kommunikasjon gjennom teknologi gir mange muligheter til samhandling, men teknologi kan også gjøre samhandling vanskelig på grunn av manglende kontekst. Professorens råd er: Forsøk å oppmuntre teammedlemmene til uformelle samtaler ansikt til ansikt, det kan bidra til å bygge kontekst med tanke på samhandling gjennom teknologi.
     
  • Mellommenneskelige konflikter
    Uenighet om ideer og prosesser er sunt og et viktig element i velfungerende team, men når idé- og prosesskonflikter utvikler seg til personkonflikter kan det være ødeleggende for et team. Ett tips for å forsøke å unngå dette er å lytte til ideer og hva personen forsøker å si, ikke små detaljer. Et annet tips er å vente til slutten av samtalen før du gjør deg opp en endelig mening.

Kilde: Forbes

Saken fortsetter under annonsen