10 grunner til at dine beste folk forlater deg

Publisert: 16. juli 2015 kl 07.40
Oppdatert: 12. oktober 2020 kl 14.49

Ifølge en av verdens mest innflytelsesrike ledelseskommentatorer Matt Myatt i Forbes, er det til enhver tid i alle virksomheter om lag en tredjedel av de ansatte som går med tanker om å slutte innen 12 månder. Mer enn 40 prosent respekterer ikke personen de skal rapportere til. Mer enn 50 prosent sier de har forskjellige verdier enn arbeidsgiveren. Mer enn 60 prosent føler ikke at deres personlige mål for sin egen karriere passer inn i arbeidsgivers planer for dem. Og mer enn 70 prosent føler seg ikke verdsatt av arbeidsgiveren.

Så dersom du er en leder som føler at du har full kontroll, hos deg er det ingen som er på vei bort, revurder holdningene dine, insisterer Myatt, for det er det. Og han mener det er mye bedre for ledere å være føre var enn etter snar.

Her er hans ti viktigste grunner til at dine beste folk forlater deg.

1) Du klarte ikke utløse engasjement hos dem. Smarte virksomheter klarer å innrette medarbeidernes engasjement med egne målsetninger. Menneskelig natur gjør det rett og slett vanskelig å ikke engasjere seg i områder man faktisk brenner for.

2) Du klarte ikke utfordre intellektet deres. Smarte folk kjeder seg der det ikke skjer noe.

3) Du klarte ikke sette i gang kreatitivitet hos dem. Flinke folk har behov for å være med å sette sin signatur på noe. 

4) Du klarte ikke utvikle evnene deres. Uansett hvor flink en person er, hun kan utvikle seg videre. Du må ikke legge hindringer for denne utviklingen.

Saken fortsetter under annonsen

5) Du klarte ikke gi dem en stemme. Talentfulle mennesker sitter på en mengde gode ideer og observasjoner. 

6) Du brydde deg ikke nok. Folk stiller ikke på jobb først og fremst for å få betalt, studier har vist at andre ting er vel så viktig. Du må bry deg på et personlig nivå.

7) Du ledet ikke. En virksomhet som ikke ledes, er en virksomhet som ganske snart får problemer. Da drar folk.

8) Du så ikke deres bidrag. De beste lederne tar ikke æren selv, de gir den til andre.

9) Du gav dem ikke mer ansvar. Folk tar gladelig imot mer jobb, hvis det også kommer med mer ansvar og kompensasjon.

10) Du klarte ikke oppfylle forpliktelsene dine som leder. Løfter er verdiløse helt frem til de blir holdt. Dersom du bryter et løfte du har gitt til medarbeiderne dine, drar de ganske snart.

Men medarbeidere som møter utfordringer, blir engasjert, verdsatt og riktig kompensert både økonomisk og følelsesmessig, drar likevel skjelden. Og enda viktigere, de yter på aller høyeste nivå. 

Saken fortsetter under annonsen

Prøv et gratis abonnement på Dagens Perspektiv her