Sjefer klarer ikke å endre så mye på rollekonflikter – for eksempel konflikten mellom forventninger fra jobben og forventninger fra familien.

Foto

Shutterstock.com

Sjefer forandrer seg ikke

Publisert: 17. mars 2014 kl 09.12
Oppdatert: 17. mars 2014 kl 09.32

Forskere ved Universitetet i Stavanger har studert lederes opplevelse av tre typer rollekonflikter.

  • Jobb-hjem-konflikter: Forventninger på jobben kan kollidere med forventningene til at man skal være en god ektefelle og mor eller far.
  • Jobb-jobb-konflikter: Motstridende krav fra for eksempel eierne på den ene siden og de ansatte på den andre.
  • Konflikter mellom ledernes etiske standarder og arbeidsoppgaver: Kan eksempelvis oppstå hvis man presser frem rask levering på bekostning av kvalitet.

577 ledere på ulike nivåer deltok i studien, og funnene viste at alle de tre konflikttypene holdt seg overraskende stabile over tid, skriver forskning.no i en omtale av studien.

Lederne svarte på spørsmål fra forskerne i 1999, 2002 og 2011, og det viste seg at ledere ofte slet med de samme rollekonfliktene i 2011 som de gjort i 1999.

– Ledere framstår mindre foranderlige enn vi har trodd, sier professor i sosiologi Knud Knudsen ved Universitetet i Stavanger, til forskning.no.

Ifølge forskerne oppleves imidlertid ikke rollekonflikter kun som noe negativt. Rollekonfliktene kan oppleves som en bekreftelse på deg selv som person. Du føler deg betydningsfull og ettertraktet i flere leirer.

Saken fortsetter under annonsen