– Ledere bør bytte plass oftere
Det skriver Aftenposten.
Storebrand gikk i fjor igjennom en omfattende omorganisering og slanking av bedriften.
I løpet av denne prosessen kartla de toppledelsen for å se hvordan de best kunne effektivisere bedriften og samtidig forbedre kompetansen. Et av grepene var å innføre såkalt roterende lederskap. Resultatet ble at 50 ledere byttet roller i Storebrands avdelinger i Norge. Alle kunne søke på lederstillingene internt, og selskapet vil nå innføre ordningen på permanent basis.
– Rotasjonsøvelsene er nyttige for å forhindre at man stivner i en stilling, og da er et tidsperspektiv på tre til fem år realistisk. Har man ikke fått til ønskede resultater på fem år, kan det være på tide å la andre krefter overta, sier Odd Arild Grefstad, konsernsjef i Storebrand, til Aftenposten.
Ledelsesekspert Jan Ketil Arnulf ved BI mener selvsentrertheten blant ledere forsvinner med rotasjon, og at det derfor er smart for bedrifter å innføre dette rutinemessig. Når flere får ledererfaring, blir det dessuten letter å være leder, mener han:
– Det er lettere å lede folk som selv har forsøkt å være leder. Folk har da større forståelse for hvor vanskelig lederjobben er. Fremdeles er det uvanlig og litt vanskelig i Norge. Det er ikke så mye å rotere i som i internasjonale selskaper, og oppgavene er i større grad knyttet til person. Men før satt topplederne gjerne i 10–15 år. Nå er snittet på rundt fem år, sier Arnulf til Aftenposten.