En oppskrift på endring

Publisert: 20. januar 2014 kl 09.36
Oppdatert: 20. januar 2014 kl 09.54

Handy, som omtaler seg selv som sosial filosof, står bak en rekke bøker om ledelse og har vært inne på listen over de største tenkerne innen ledelse. På nettsidene til Business Strategy Review, London Business School, har han skrevet organisasjonsendring i artikkelen A recipe for change. Hvis målet er å løse egne problemer, drive innovasjon og få vekst, er dette oppskriften, hevder Handy:

1. Et komplekst problem man er nødt til å løse
Endring skjer når team går igjennom en forvandlingsprosess som krever personlig engasjement, grupper som er avhengige av hverandre, samarbeid og intens læring. Dette kan ifølge Handy bare skje hvis man står overfor et komplekst problem som det er helt avgjørende å få løst.
2. Et mangfoldig sammensatt team med den rette miksen av ferdigheter og innflytelse
Mangfold handler ikke om bare om ulike funksjoner, men om mangfold i måten å tenke på. Plukk folk fra potensielle undergrupper som er involvert i utformingen og bruken av løsningen. Det er nyttig å ha med folk som har deltatt i strategiarbeid som har innflytelse og respekt blant kollegene. De bør representere ulike syn og ha et ønske om å forandre organisasjonen og skape verdi for kunder og samarbeidspartnere.
3. Læring gjennom handling
For å lære, må folk ha vært igjennom en utforskende reise, hvor de lærer gjennom det som faktisk skjer, mener Handy. Folk lærer gjennom å justere seg inn, utvikle eierskap og ta inn ny kunnskap og nye handlingsmønstre. Det handler om å handle, reflektere og ta til seg. Planleggingen er begrenset til et minimum. Erfaring bygges gjennom pilotprosjekter, prototyper og andre former for testing.
4. Utkjemper en kamp
Når problemet skal løses, vil teamet oppleve turbulens og konflikter. Handy omtaler det som en kamp, og viser til at dette må håndteres av en erfaren coach. Hvis situasjonen håndteres dårlig, kan det gå utover moral og resultater. Kommer teamet seg igjennom på en god måte, vil de imidlertid sitte igjen med bedre forståelse av hverandres sterke og svake sider. Båndene vil bli tettere og resultatene kan bli bedre. Handy mener at 15–33 prosent av medarbeiderne bør involveres i endringsarbeid. Når så mange er med, er det lettere å få endringen til å spre seg til hele organisasjonen.
5. Synergi og samskaping
Team kan prestere dårligere enn summen av enkeltpersoner på grunn av gruppetenkning, konformitet, konflikter etc. Skal du få til synergi og samskaping, holder det ikke at teammedlemmene har innflytelse, kommuniserer og selger inn egne ideer. De må i tillegg ha et åpent sinn, og være i stand til å ta inn andres tanker og innspill og bygge videre på og utfordre disse ideer. Det må skapes en kultur preget av samhold og samarbeid.
6. En særdeles dyktig coach
For å få til alt det som er listet opp ovenfor, kreves det en svært dyktig coach, fastslår Handy. Denne coachen bør være spesialtrent i å gi team kraft til å jobbe seg gjennom saker og skape løsninger. Vedkommende bør ifølge Handy jobbe side-ved-side med teamet, lede endringsreisen, utfordre tenkemåter, komme inn med eksterne perspektiver og bidra til at teamet skaper løsninger og innvoasjon de tror på. 

Listen ovenfor er et sammendrag. Les hele Charles Handys artikkel, inkludert hans resonnementer rundt behovet for endring, her.

Saken fortsetter under annonsen