Bør sjefen velge sin egen etterfølger?

Publisert: 8. desember 2014 kl 08.00
Oppdatert: 8. desember 2014 kl 08.17

Tidligere Apple-sjef Steve Jobs håndplukket nåværende Apple-sjef Tim Cook som sin etterfølger, men det er ikke gitt at det blir vellykket når sjefer selv skal plukke sine etterfølgere. Det mener David Larcker, professor ved Stanford Graduate School of Business.

På skolens hjemmeside viser han til en undersøkelse Stephen Miles og Brian Tayan har gjordt blant 14 selskaper på Fortune 250-listen som hadde sjefer som var "håndplukker" av forrige sjef. Resultatene viste at rundt 80 prosent av disse selskapene gjorde det dårligere enn S&P500 indeksen. Undersøkelsen er riktignok ikke stor nok til å bli stemplet som vitenskaplig, men Larcker mener den gir grunn til ettertanke på tre områder:

  • Toppsjefer har ikke nødvendigvis kunnskap om hvordan de skal gå fram for å plukke ut den beste etterfølgeren. Det er ikke på dette området de har mest erfaring.
  • Toppsjefen kan ta for mye hensyn til personlige forhold. De kan eksempelvis ha et ønske om at den strategien de selv har stått for videreføres, selv om det kanskje er behov for endring.
  • Toppsjefen kan være tilbøyelig til å velge en som ligner ham/henne selv. Det er uheldig hvis selskapet trenger nye perspektiver. 
Saken fortsetter under annonsen