Ulike former for medfølende lederskap
Maria André, webredaktør, skriver i en kommentar hos chef.se om et begrep innen lederskap som på amerikansk har fått «compassion leadership». Redaktøren oversetter dette med medfølelse i lederskap, og konstaterer at det lønner seg å være en snill leder. Både velværet og effektiviteten hos medarbeiderne øker, skriver hun, og viser til forsker Daniel E. Martin, professor på Standfords senter for altruisme og medfølelse som for tiden reiser rundt og holder foredrag om «compassion leadership».
Martin viser blant annet til en studie gjort av Johathan Haidts ved New York University Stern School of Business, som konkluderer med at ledere som er rettferdige og hjelpsomme har medarbeidere som oppfører seg på samme måte. De er mer lojale og engasjerte i jobben. De er også mer hjelpsomme og vennlige mot kollegene.
Daniel E. Martin mener videre at medfølelse ikke bare handler om å føle empati med medarbeidere i organisasjonen og være oppmerksom på om de har det bra eller ikke. Det kan også handle om strukturelle forandringer. Et eksempel her er det du kommuniserer utad, for eksempel i en rekrutteringsprosess. Kjør åpne prosesser og vær tydelig på når og hvordan kandidatene skal få svar på søknaden, er rådet. Forklar kandidater som ikke fikk jobben hvorfor de ikke nådde opp. Dette er ifølge Martin medfølelse i strukturelt format.
Medfølelse kan også handle om at du som leder viser mer medfølelse med deg selv, mener forskeren. Dette skal blant annet gjøre noe med tålmodigheten og evnen til å håndtere motgang. Medfølelse med seg selv kan i denne sammenhengen dreie seg om å le, vise takknemlighet, vise tillit og ta tak i positive sider ved tilværelsen, mener Martin. Alt dette gjør at du selv har det bedre, noe som igjen kan smitte over på andre.