Ledere  delegere for å få gjort lederjobben de er betalt for å gjøre.

Foto
OtmarW / iStockphoto.com

Fire unnskyldninger for å la være å delegere

Publisert: 20. november 2013 kl 17.06
Oppdatert: 21. november 2013 kl 09.50

Ledere imidlertid delegere en del arbeidet for at de skal få gjort den jobben de er betalt for å gjøre, skriver ledercoach Mary Jo Asmus i et blogginnlegg hos smartblogs.com.

Opp gjennom sine år som coach har hun hørt tallrike unnskyldninger fra ledere om hvorfor de ikke delegerer. Her er et utvalg av de mest populære frasene, ledsaget av Mary Jo Asmus' betraktninger.

«Alle har det så travelt. Jeg vil ikke pålegge dem for mye.»
Mens du selv kanskje er misfornøyd med å gjøre oppgaver noen av de ansatte kunne ha gjort, så ville de kanskje vært glade for å få gjøre noe annerledes, nytt eller utfordrende? Hjelp medarbeiderne med å prioritere arbeidsmengden og finn tid til at de kan gjøre noe av det du vet at du burde ha delegert.

«Det er lettere å gjøre det selv.»
Det kan være riktig. Det tar tid å lære opp andre. Det er imidlertid jobben din å lære opp og utvikle medarbeidere, og du er ikke betalt for å gjøre ting som fint kunne vært gjort av medarbeidere på et lavere nivå. Lær opp noen til å gjøre sakene. Da får du selv tid til å gjøre viktigere ting.

«Ingen andre kan gjøre dette like bra som det jeg gjør.»
Selv om det er sant, er det ikke fornuftig å fortsette å jobbe med oppgaver du kan delegere til andre. Gi slipp på de forventningene du måtte ha om perfeksjon, i betydningen at du forventer at andre skal løse oppgaven akkurat slik du selv har gjort det. Og – la noen andre få sjansen.

«Jeg liker å gjøre dette!»
Dette er ifølge Asmus den unnskyldningen det er vanskeligst å argumentere mot. Det er imidlertid ingen god unnskyldning så lenge den forhindrer deg fra være en så god leder som du kunne ha vært. Gi slipp!

Saken fortsetter under annonsen