– Kjønnsforskjeller i ledelse er en myte
Anne Grethe Solberg har forbindelse med sin doktorgrad om kjønn og innovasjonsledelse gjort en studie gjort blant 917 topp- og mellomledere i privat næringsliv i Norge. 34 prosent av respondentene var kvinner, og resultatene viser at forskjellen mellom kvinner og menns lederstil er marginale, skriver forskning.no.
Lik fordeling
Solberg har brukt et måleinstrument som kalles Bem Sex Role Inventory (BSRI), og finner at kvinnene og mennene i undersøkelsene fordeler seg tilnærmet likt på de fire lederstilene maskulin, feminin, androgyn (både feminin og maskulin) og udifferensiert (verken maskulin eller feminin).
– At ledelse skulle være noe som knyttes spesifikt til det maskuline fremstår mer som en myte enn en dokumentert påstand. Ensidig kritikk av maskuline menns lederhegemoni samsvarer ikke med de faktiske forholdene i mitt utvalg, sier Anne Grethe Solberg til forskning.no.
De androgyne
Ifølge Solbergs studie er det ledere som praktiserer både maskulin og feminin lederstil (androgyn lederstil) som rapporterer om det beste innovasjonsklimaet.
Et mindretall av lederne i utvalget, 22 prosent, er androgyne ledere. Noen av kjennetrekkene ved disse lederne er ifølge studien at de har en coachende stil, er empatiske, forståelsesfulle, demokratiske og deltakerorienterte. De er opptatte av endring og er motoren som driver diskusjonen fremover. Ifølge Solberg vil ledere som er entydig maskuline eller feminine skape mindre åpne grupper, og dermed et dårligere klima for innovasjon.
Anne Grethe Solberg driver konsulentfirmaet Gender Consulting og har skrevet sin doktorgradsavhandling Et kjønnsperspektiv på innovasjonsledelse ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo.