– Glasstaket som hindret kvinnelige mellomledere er borte, sier Anne Grethe Solberg.

– Glasstaket borte

Publisert: 1. februar 2013 kl 10.45
Oppdatert: 3. januar 2014 kl 10.03

I 1995 skrev Anne Grethe Solberg og Irmelin Drake bok om glasstakteorien. En teori som forteller om misforholdet mellom kjønnssammensetningen på mellomledernivå og toppledernivået.

De pekte blant annet på at kvinner kunne få problemer på arbeidsplasser med en «mannlig» omgangsform. Kjemien kunne være vanskelig. Menn var vant til å forholde seg til andre menn, og visste ikke helt hvordan de skulle oppføre seg overfor profesjonelle kvinner. Menn hadde dessuten en tendens til å ansette andre menn.  

I 2012, 17 år senere, skrev Solberg doktorgradsavhandlingen Et kjønnsperspektiv på innovasjonsledelse.

Hun gjorde en undersøkelse blant 917 mellom- og toppledere i teknologi- og kunnskapsorganisasjoner, og fant at kjønn ikke påvirket lederstil. Da hun sammenlignet kjønnssammensetningen på mellomledernivå og toppledernivå, fant hun at sammensetningen var relativt lik. Når det gjaldt rekruttering, fant Solberg at menn har en tendens til å rekruttere menn, mens kvinner foretrekker å rekruttere kvinner.

– Jeg har gjort kvantitative analyser, både av effekten av glasstaket og av kjønnssammensetningen på mellomleder- og toppledernivå, og i mitt utvalg av bedrifter er det er ikke grunnlag for å si at kvinner blir diskriminert. Glasstaket som hindret kvinnelige mellomledere er borte, sier Solberg. 

Må ville ledelse

– Hva har skjedd?

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke forsket på det, men min praktiske erfaring er at de kvinnene som vil og er interessert i å knekke kodene for lederskap får det til. Det er de samme kodene som gjelder for kvinner som for menn. Det dreier seg om å opptre forretningsmessig klokt, bedrive grunnleggende kommersiell tenkning og om å tenke strategi på et høyere nivå enn man til enhver tid befinner seg. I tillegg må man kommunisere tydelig og klart. 

– Hvorfor er det så få kvinnelige toppsjefer i de store børsnoterte selskapene i Norge hvis glasstaket er borte?

– Det kan kanskje relateres til at færre kvinner enn menn ønsker å prioritere en topplederstilling, og at tilfanget på kvinner dermed er mindre enn tilfanget på menn. Dette er en forklaring som ikke kan relateres til glasstaket. Glasstakteorien handler om kvinner som er kvalifiserte og topp motiverte for å ta større ansvar, men som ikke får muligheten, sier Solberg, som understreker at det gledelige er at det finnes mange kvinner der ute som er både er kompetente og svært klare for å knekke ledelseskodene.