– Svært alvorlig at helsesykepleiere er omdisponert under pandemien
Ferske tall fra SSB, som er omtalt på Velferd.no i dag, viser at hele tre av fire kommuner har omdisponert helsesykepleiere fra helsestasjons- og skolehelsetjenesten på grunn av korona.
Alle bydeler i Oslo og nær ni av ti kommuner i Viken har tatt ut helsesykepleiere for å gjøre koronarettet arbeid.
I alle fylker er det helsesykepleiere som i størst grad har blitt omdisponert av helsepersonell. Redd Barna reagerer sterkt på det.
– Dette er svært alvorlig, og mye mer omfattende enn vi fryktet. Helsesykepleiere står på topp én som den trygge voksenpersonen barn og unge ønsker å gå til når de har det vanskelig, sier Monica Sydgård, som er leder for Norgesprogrammet i Redd Barna.
Regjeringen har ved flere anledninger sagt at helsesykepleierne skal skjermes, men det er det helt motsatte som skjer.
Redd Barna påpeker at det har vært sterke føringer fra nasjonale myndigheter om at helsesykepleiere ikke skal omdisponeres fra skolen til massevaksinering.
– Regjeringen har ved flere anledninger sagt at helsesykepleierne skal skjermes, men det er det helt motsatte som skjer. I stedet for å ta helsesykepleiere ut av skoler og helsestasjoner, burde kommunene heller ruste opp kapasiteten, sier Sydgård.
Barn blir skadelidende
Studier har avdekket en kraftig økning i henvisninger til psykisk helsevern for angst, depresjoner og spiseforstyrrelser hos barn og unge det siste året.
– Helsesykepleierne er de første til å se barn som sliter. Redd Barna er bekymret for at barn og unge som har det vanskelig under koronakrisen, ikke har noen helsesykepleiere å gå til. Og de barna som før hadde oppfølging av helsesykepleier på skolen, blir skadelidende når støttepersonen deres blir borte på ubestemt tid, sier Sydgård.
Ber om krisepakke
Tallene fra SSB viser at omdisponeringen av helsesykepleiere også har ført til lavere aktivitet på helsestasjonene og færre hjemmebesøk.
– Vi vet at barn er mer utsatt under koronakrisen. Det oppsøkende arbeidet burde vært styrket, ikke svekket. Redd Barna ber nå regjeringen komme med en krisepakke for barn og unge, slik at vi kan øke støtten til familier i risikosonen. Det må øremerkes midler så hjelpetjenester, inkludert helsesykepleierne, kan drive oppsøkende virksomhet for å forebygge vold og overgrep, sier Sydgård.
Helsesykepleierne er svært viktige for å ivareta barn og unges fysiske og psykiske helse.
Helsesykepleierne må være tilgjengelige
Redd Barna mener at det nå må komme forpliktende føringer som gjør at kommuner ikke kan omdisponere helsesykepleiere til vaksinering eller smittesporing.
– Det er andre yrkesgrupper som må brukes til dette. Helsesykepleierne er svært viktige for å ivareta barn og unges fysiske og psykiske helse, spesielt i denne krevende tiden. Det må sikres at helsesykepleierne er tilgjengelige for barna også ved hjemmeskole, og at dette er tydelig kommunisert til alle barna. Da skolene stengte ned, var det bare et av tre barn som fikk beskjed om hvordan de skulle komme i kontakt med en helsesykepleier eller skolehelsetjenesten, påpeker Sydgård.
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) kom før jul med nye tall om konsekvensene av nedstengningen i fjor vår for mange barn og unge. Flere barn opplevde å bli utsatt for vold og overgrep, og blant disse var det en av fem som opplevde psykisk eller fysisk vold for første gang. Det var også en økning i nettrelaterte overgrep.
– Det er grunn til å være svært bekymret for hvilke konsekvenser de strenge smitteverntiltakene har for barn og unge i sårbare livssituasjoner. Og med den kunnskapen vi har om dette, så er det å ta helsesykepleierne ut av det viktige arbeidet de gjør for barn og unge en helt feil vei å gå, sier Monica Sydgård i Redd Barna.