ARBEIDSMARKEDSTILTAK: Det trengs stabile aktører som er der for arbeidssøkerne både i gode og dårlige tider, som samfunnseide tiltaksarrangører, mener bransjeorganisasjonen ASVL.

Foto

FG Trade/iStock

ASVL

– Stortingsmelding om utenforskap skaper usikkerhet

Publisert: 10. juni 2021 kl 08.32
Oppdatert: 10. juni 2021 kl 08.34

I forrige uke la regjeringen fram en stortingsmelding om utenforskap – «Ingen utenfor – En helhetlig politikk for å inkludere flere i arbeids- og samfunnsliv».

Meldingen er godt mottatt av sosiale entreprenører, som loves en mer framtredende rolle i kampen for å forhindre utenforskap. Ifølge regjeringen skal det offentlige i større grad bruke innovative anskaffelser, som skal gjøre det mulig for nystartede og små virksomheter å nå opp i konkurranse med etablerte aktører.

– Trenger stabile aktører

Den nye stortingsmeldingen blir ikke mottatt med like stor entusiasme i bransjeorganisasjonen ASVL. Organisasjonen representerer om lag 200 arbeidsinkluderingsbedrifter, de fleste offentlig eide, som gjennomfører arbeidsmarkedstiltak på vegne av Nav.

ASVL har merket seg at regjeringen, i tråd med tidligere signaler fra Arbeids- og sosialdepartementet, ønsker å se på alternative måter for anskaffelse av arbeidsmarkedstiltak. Organisasjonen mener at det kan ha uheldige konsekvenser.

«Ved å legge til rette for mer frivillighet, og ved å holde døren på gløtt for kommersielle aktører, bidrar regjeringen til å skape et svakere og mer uforutsigbart tilbud til de arbeidssøkerne som trenger mest bistand», advarer ASVL i en uttalelse om den nye stortingsmeldingen.

– Arbeidsmarkedstiltak er en kjerneoppgave for samfunnet. Ikke minst vil mange trenge slike tiltak i kjølvannet av koronapandemien. Da trengs stabile aktører som er der for arbeidssøkerne både i gode og dårlige tider, som samfunnseide tiltaksarrangører, sier direktør Dag Sandvik i ASVL.

Saken fortsetter under annonsen

Skeptisk til anbud

Regjeringen har tidligere varslet at det kommer et høringsnotat som vil drøfte anbud for anskaffelser av arbeidsmarkedstiltaket arbeidsforberedende trening, AFT. En mulig anbudsutsetting har vært begrunnet med EU-krav.

– Selv om en juridisk utredning klart avviser at arbeidsforberedende trening må ut på anbud for å tilfredsstille regelverket, tyder stortingsmeldingen på at regjeringen likevel er villig til å sette tiltak for de mest utsatte i spill, sier Sandvik.

I kroner og øre er arbeidsforberedende trening det største arbeidsmarkedstiltaket i Navs verktøykasse, og det er spesielt rettet mot mennesker som står langt unna arbeidslivet. Tiltaket finansieres av Nav og gjennomføres av forhåndsgodkjente arbeidsinkluderingsbedrifter.

Ifølge Sandvik kan anbud føre til mer sentralisering og et dårligere tilbud i distriktene.

– Arbeidsmarkedstiltak må tilbys overalt der det bor folk. Denne regjeringens politikk vil gjøre det vanskeligere å få bistand til å komme i jobb. Det kan umulig være meningen, sier han.

Les også: Nav Trøndelag får kritikk for kutt i arbeidsmarkedstiltak

Saken fortsetter under annonsen

Tilrettelagt arbeid

ASVL finner også positive innslag i stortingsmeldingen om utenforskap. Organisasjonen har merket seg at regjeringen vier tilrettelagt arbeid god plass i meldingen, og at dette løftes fram som en viktig brikke i inkluderingsinnsatsen.

Det er dokumentert at tilrettelagt arbeid er billigere for samfunnet enn kommunale tilbud, påpeker ASVL.

– De skal ha honnør for at de har satt av penger til tilrettelagt arbeid gjennom regjeringsperioden. Dessverre er bevilgningene likevel for små, sier Sandvik.

Bedre oppfølging

Regjeringen klarer ikke engang å sikre nok tilrettelagte jobber til kullene som går ut av skolen, ifølge beregninger ASVL har gjort.

– Når åtte av ti utviklingshemmede mellom 18 og 25 år står uten jobb, er tusen nye jobber i året et minimumsnivå, sier Sandvik.

Saken fortsetter under annonsen

ASVL har i en årrekke etterlyst bedre oppfølging av ansatte med tilrettelagte jobber i ordinære virksomheter.

– I stortingsmeldingen viser regjeringen at de har lyttet til oss på det punktet, og det er vi glade for. Kompetansen i vekst- og arbeidsinkluderingsbransjen vil bli viktig for å sikre at denne gruppen ansatte får en enda tryggere og mer meningsfull arbeidshverdag i fremtiden, sier Sandvik.

«Bedre enn fryktet, verre enn håpet»

Også Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) er forbeholden i sin reaksjon på stortingsmeldingen om utenforskap.

«Langt bedre enn fryktet, men det er ingen grunn til å slippe jubelen løs», er organisasjonens dom over meldingen.

«Det er gledelig at mennesker med utviklingshemning er omfattet av meldingen. Vi har nemlig en lei tendens til å bli uteglemt fra meldinger som gjelder store grupper», skriver NFU i en kommentar til stortingsmeldingen på organisasjonens nettsider.

Flere tiltaksplasser

Saken fortsetter under annonsen

Regjeringen varsler en oppbygging av antallet tiltak innen varig tilrettelagt arbeid (VTA) og at mennesker med utviklingshemming vil bli prioritert ved opprettelsen av nye VTA-tiltak. Regjeringen vil også styrke oppfølgingen av personer i VTA-O, dvs. personer som er på VTA-tiltak i ordinær bedrift.

«Dette er selvsagt positivt, men styrkingen av arbeidstilbudet til mennesker med utviklingshemning tar tid, lang tid. Det er 20.000 personer med utviklingshemning over 20 år. Drøyt 3000 av dem har jobb. Uten et taktskifte og dypere grep, så snakker en om mange tiår, kanskje hundre år, før de som ønsker å jobbe, får jobbe», skriver NFU i sin kommentar til stortingsmeldingen.

I likhet med ASVL er NFU opptatt av hvem som tilbyr tiltaksplasser.

«Soliditeten til tiltaksarrangørene er essensiell. Dagens ordning med tiltaksarrangører som i hovedsak er organisert som kommunale aksjeselskaper, bidrar til å sikre en forutsigbarhet og langsiktighet i arbeidsmarkedstiltaket. Slik langsiktighet er svært viktig å ivareta også i fremtiden», mener NPU.