Over halvparten av sosialhjelpsutbetalingene går til innvandrere
Innvandrere mottar mer i sosialhjelp enn mottakere som ikke er innvandrere. Samtidig utgjør innvandrere en stadig større andel av dem som mottar sosialhjelp.
Fra 2013 til 2019 har andelen innvandrere blant dem som mottar sosialhjelp økt fra 36 til 45 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Til sammenlikning har andelen innvandrere i befolkningen økt fra i underkant av 12 til mer enn 14 prosent i samme periode.
I 2019 ble 56 prosent av den økonomiske sosialhjelpen utbetalt til innvandrere. Samtidig utgjorde innvandrere 45 prosent av alle mottakerne, en andel som har økt de siste årene.
Flest fra Afrika mottar sosialhjelp
Blant innvandrerne som mottar sosialhjelp, er det personer med landbakgrunn fra Asia og Afrika som dominerer.
Relativt sett er det større sjanse for å motta sosialhjelp hvis man har landbakgrunn fra Afrika enn hvis man har landbakgrunn fra Asia.
Median utbetalt sosialstønad for innvandrere per år var 42.600 kroner i 2019, mens det for mottakere som ikke er innvandrere var 23.200 kroner. Norskfødte med innvandrerforeldre mottok til sammenligning 27.400 kr.
Det er viktig å understreke at økonomisk sosialhjelp er en stønad som er behovsprøvd. Derfor vil den enkeltes inntekts- og livssituasjon avgjøre størrelsen på stønaden.
I tillegg kan det være viktig å poengtere at stønadsperiodens lengde også er behovsprøvd, og at økonomisk sosialhjelp derfor er en stønad som kan innvilges for kortere eller lengre tidsrom.