Foto

Benjamin A. Ward/OsloMet

OsloMet og Nav forlenger samarbeidsavtale om arbeidsinkludering

Publisert: 4. februar 2021 kl 09.35
Oppdatert: 4. februar 2021 kl 09.38

Høsten 2015 ble Kompetansesenter for arbeidsinkludering (KAI) lansert i et samarbeid mellom Nav og det som da var Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet). Nå har Nav og OsloMet blitt enige om å forlenge avtalen for to nye år

Kompetansesenteret har som mål å styrke kunnskapsutvikling og kunnskapsformidling på områder som er viktige for arbeidsinkludering.

Driften av senteret finansieres med penger fra Nav og ulike deler av OsloMet. Og det er ikke bare et økonomisk spleiselag, men innebærer også et tett faglig samarbeid. Det avspeiles blant annet i at senteret har et råd og et faglig forum der både Nav og OsloMet er representert.

Gjensidig interesse

Nav har de senere årene systematisk arbeidet å styrke samarbeidet med ulike fagmiljøer, og samarbeidet om Kompetansesenter for arbeidsinkludering er et av flere eksempel på dette.

Det har vært for stor avstand mellom forskere og Nav.

Interessen for et tettere samarbeid er gjensidig, fastslo daværende dekan ved Fakultet for samfunnsvitenskap, Ann-Helén Bay, da Velferd intervjuet henne om KAIs arbeid i 2017.

Saken fortsetter under annonsen

– Det har vært for stor avstand mellom forskere og Nav, sa hun.

– Etableringen av kompetansesenteret springer ut fra et uttrykt behov for at Nav og andre aktører skaffer seg kunnskap om hva som fremmer og hemmer arbeidsinkludering, sa Bay, som i dag er faglig koordinator for KAI.

Kompaniskap

Kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav la vekt på den gjensidige interessen av samarbeidet da avtalen nylig ble forlenget for to nye år.

Jo mer vi vet om hvilke tiltak og virkemidler som virker, jo mer treffsikker vil Navs innsats være. 

– I vårt samarbeid med OsloMet har målet vært at vi i kompaniskap skal bygge opp et miljø som er blant de fremste på arbeidsinkluderingsfeltet, sier Åsholt i en omtale av den nye avtalen på Oslomets nettsider.

– Jo mer vi vet om hvilke tiltak og virkemidler som virker, jo mer treffsikker vil Navs innsats være. Vi ønsker derfor å alliere oss med sterke kompetansemiljøer som hjelper oss med å framskaffe relevant forskning av høy vitenskapelig kvalitet, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Åsholt er det viktig at forskningsspørsmålene senteret tar opp har akademisk interesse for OsloMet.

– Mens mye av den tidligere forskningen på arbeidsmarkedstiltak i liten grad har tatt hensyn til forhold som kompetanse, arbeidsmetodikk, samarbeid mellom ulike aktører og så videre, er dette helt sentrale temaer innen arbeidsinkluderingsområdet, understreker Åsholt.

Styrker kunnskapssamarbeidet

Kompetansesenter for arbeidsinkludering er tilknyttet Fakultet for samfunnsvitenskap ved OsloMet og ledes av fakultetets dekan Oddgeir Osland. Han er godt fornøyd med at samarbeidsavtalen med Nav forlenges.

– KAI er OsloMet sitt samlende bidrag til at flere skal finne en plass i arbeidslivet, med det vi vet det gir av gevinster for helse og samkvem. Senteret bidrar til å styrke kunnskapssamarbeidet mellom universitetet og de som jobber i velferdsfeltet. Det styrker samarbeidet vårt innad, mellom fakulteter og sentre, sier Osland.