HØYE BELØP: I fjor avdekket forsikringsselskapene 276 forsøk på svindel med syke- og uføreforsikring. Gjennomsnittlig beløp var 1,68 millioner kroner.

Foto

AndreyPopov/iStock

Mange svindlet med syke- og uføreforsikring i fjor

Publisert: 24. februar 2021 kl 08.43
Oppdatert: 24. februar 2021 kl 08.55

I fjor avdekket forsikringsselskapene 1.360 tilfeller av forsikringssvindel. Det er en klar økning fra de foregående årene, viser tall fra Finans Norge.

– Totalt så vi en økning i avdekket svindel på 13 prosent i forhold til 2019. Totaltallet for all svindel forsikringsbransjen avdekket i 2020 var på nesten en halv milliard kroner, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge til NRK.

Høyest beløp i syke- og uføresaker

Flest saker i fjor handlet om svindel med bilforsikring, men beløpene var høyest i saker som gjaldt syke- og uføreforsikring.

276 av svindelsakene i fjor gjaldt syke- og uføreforsikring. Det utgjør om lag én av fem saker.

I andel av det totale svindelbeløpet som ble avdekket, utgjorde imidlertid syke- og uføresakene om lag 60 prosent. Det skyldes at det gjennomsnittlige beløpet i slike saker er langt høyere enn i andre svindelsaker.

Mer enn seks av ti som svindlet med syke- og uføreforsikring i fjor var i alderen 30-50 år.

Saken fortsetter under annonsen

Stor spredning

Gjennomsnittlig svindlet beløp for syke- og uføreprodukter som ble avdekket ved tidspunkt for erstatningsoppgjør var på 1,68 millioner kroner i fjor. Til sammenligning var gjennomsnittlig beløp for privat skadeforsikring på 133.000 kroner.

Det er imidlertid stor spredning i beløpene som avdekkes, påpeker Finans Norge.

Det største svindelbeløpet som ble avdekket var på 8,5 millioner kroner.

– Ikke overraskende

Finans Norge er ikke overrasket over økningen i svindelsaker.

– Det er ikke overraskende at svindeltallene øker. Vi ser at når det er dårlige tider for mange, så går svindeltallene opp, sier Stine Neverdal til NRK.

Saken fortsetter under annonsen

Hun påpeker samtidig at bransjen ikke kan si om det var koronarelaterte situasjoner som førte til at svindeltallene gikk opp i fjor.