STORE OPPGAVER: Pårørende gjennomfører i dag nesten like mye privat omsorgsarbeid som de profesjonelle i kommunale omsorgstjenester.

Foto

Obencem/iStock

KrF-kvinnene vil ha omsorgsdager for pårørende

Publisert: 29. april 2021 kl 10.08
Oppdatert: 29. april 2021 kl 11.17

Situasjonen til pårørende er blant temaene på helgens landsmøte i Kristelig Folkeparti. I partiet er det ønske om flere ordninger som kan lette situasjonen for pårørende .

I forrige måned fortalte KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad at partiet ønsket å innføre en form for kontantstøtte til pårørende.

– Vi foreslår en statlig, skattefri ordning der en mottar 7.500 kroner per måned, sa Ropstad da han talte til partiets landsstyre 19. mars.

Kontantstøtten skal være en ordning der barn, barnebarn eller andre nære pårørende kan få økonomisk bidrag for å ta en større del av omsorgsoppgaven, ifølge NTB.

Ordningen skal ikke erstatte, men være et supplement til allerede eksisterende ordninger, påpekte KrF-lederen, som også er barne- og familieminister.

Ropstad lanserte et lignende forslag i august 2019.

Les også: Pårørendealliansen: – Vi trenger en gjenåpningsplan for pårørende

Saken fortsetter under annonsen

Pårørendedager

Til Kristelig Folkepartis landsmøte foreligger det også et forslag om å innføre pårørendedager, på linje med omsorgsdager for barn.

Forslaget kommer fra KrF Kvinner og har følgende ordlyd:

«Som ett av flere tiltak for pårørende bør det utredes å innføre ‘pårørendedager’ etter modell fra ‘foreldredager/omsorgspenger’ som er vel innarbeidet for omsorg for barn under 12 år. Disse bør være betalt for alle og etter hvert bygges noe ut.»

Det bør være mulig å kunne ivareta sin jobb og samtidig kunne være pårørende, uten å bli skjøvet ut av arbeidslivet.

Forslaget er ikke i strid med forslaget Ropstad har frontet om kontantstøtte, da de dekker ulike behov, understreker leder Mariam Rapp i KrF Kvinner i en e-post til Velferd.no.

– Dette er en ordning som kan inkorporeres i gjeldende lovverk og som er enkelt å forholde seg til både for arbeidstaker og arbeidsgiver, sier Rapp.  

Saken fortsetter under annonsen

– Det bør være mulig å kunne ivareta sin jobb og samtidig kunne være pårørende, uten å bli skjøvet ut av arbeidslivet, mener hun.    

Kritikk av pårørendestrategi

Ifølge undersøkelser er det 800.000 pårørende i Norge som yter omsorg for sine nærmeste. Denne gruppen blir i dag i stor grad overlatt til seg selv og for lite verdsatt, mener KrF Kvinner.

De kritiserer regjeringens nye pårørendestrategi for mangler når det gjelder økonomisk kompensasjon for pårørendes omsorgsinnsats.

KrF Kvinner er opptatt av å kombinere arbeid samtidig som en kan kunne bidra overfor egen familie.

– Den nye pårørendestrategien har gode intensjoner og beskrivelser, men er etter vår oppfatning for dårlig når det gjelder å si mer om økonomiske kompensasjonsmuligheter, fastslår Rapp i en pressemelding.

– I forrige stortingsmelding Morgendagens omsorg var nettopp videre utredning om dette satt opp og skulle komme i del 2 av Program for en aktiv og framtidsrettet pårørendepolitikk 2014–2020. Når dette heller ikke kommer i denne pårørendestrategien er skuffelsen stor, uttaler hun.

Saken fortsetter under annonsen

Betaler en høy pris

Lederen for KrF Kvinner påpeker at en del pårørende opplever å bli syke selv eller må redusere innsatsen i arbeidslivet på grunn av stort omsorgsansvar.

20 prosent av pårørende har gått ned i stillingsprosent, 14 prosent har byttet til mindre krevende jobb, mens 8 prosent har sluttet i jobben. Veldig mange blir sykemeldte, ikke på grunn av seg selv, men på grunn av andres sykdom.

Lavere lønnsutvikling, redusert inntekt og pensjon blir prisen som den enkelte betaler. Dette rammer i stor grad kvinner, men også menn, ifølge Rapp.

Pårørende gjennomfører i dag nesten like mye privat omsorgsarbeid som de profesjonelle i kommunale omsorgstjenester, viser undersøkelser. Kvinner og menn mellom 40-70 har særlig stort ansvar. Mange har omsorgsoppgaver for både egne barn eller barnebarn og for eldre pårørende.

– KrF Kvinner er opptatt av å kombinere arbeid samtidig som en kan kunne bidra overfor egen familie. Som ett tiltak av flere for å lette hverdagen for pårørende vil det å kunne ha rett på noen dager betalt fravær være en konkret utstrakt hånd fra samfunnet og vise vilje til å anerkjenne den store jobben står i, sier leder Mariam Rapp i KrF Kvinner.