TAPT INNTEKT: Hvert femte hushold tapte inntekt på grunn av koronapandemien mellom mars 2020 og juni 2021. Bildet viser et jobbsenter ved Oslo lufthavn som Nav opprettet for de mange som mistet jobben eller ble permittert på grunn av koronapandemien.

Foto

Stian Lysberg Solum / NTB

SIFO-undersøkelse

– Koronaen har forsterket den økonomiske ulikheten i Norge

Publisert: 23. september 2021 kl 09.38
Oppdatert: 23. september 2021 kl 10.55

Koronakrisen har påvirket økonomien til mange nordmenn, men den har slått ulikt ut. Pandemien har i mindre grad påvirket dem som på forhånd var økonomisk trygge enn dem som i utgangspunktet hadde problemer, viser en ny undersøkelse fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

Dermed har pandemien bidratt til å øke ulikheten i samfunnet.

Et mindretall har opplevd en forverring som på sikt kan være vanskelig å komme ut av, advarer SIFO-forskerne Christian Poppe og Elaine Kempson, som står bak undersøkelsen.

Dette er den tredje slike undersøkelsen av nordmenns personlige økonomi under koronapandemien.

Én av fem tapte inntekt

Mellom mars 2020 og juni 2021 ble 19 prosent av norske hushold påført inntektstap på grunn av koronaen ved at minst én av hovedpersonene i disse husholdene ble permittert, arbeidsløs eller påført lavere eller tapt inntjening i eget firma, viser undersøkelsen.

Det betyr at om lag 465.000 hushold hadde et inntektstap i denne perioden.

Saken fortsetter under annonsen

18 prosent har fått det bedre økonomisk enn før krisen.

– Til tross for dette har husholdene etter forholdene klart seg relativt bra gjennom koronaperioden, kanskje bedre enn mange forventet da Norge stengte ned i mars 2020, sier Christian Poppe i en omtale av undersøkelsen på nettsidene til OsloMet.

Hovedforklaringen på at det har gått såpass bra er statlige tiltak kombinert med at mange hushold gikk inn i krisen med betydelige ressurser. Dessuten har mange hjulpet hverandre økonomisk gjennom krisen, påpeker Poppe og Kempson.

184.000 hushold med problemer

Etter 16 måneder med koronatiltak hadde 7,5 prosent av husholdene økonomiske problemer. Det tilsvarer om lag 184.000 hushold.

Samtidig var 17,5 prosent av husholdene økonomisk utsatt, det vil si at de klarer seg økonomisk, men mangler buffer eller sparepenger. Om lag to tredeler av husholdene, 65 prosent, ble regnet som økonomisk trygge.

Mange nordmenn har fått bedre råd i koronatiden. 18 prosent har fått det bedre økonomisk enn før krisen, 14 prosent har mindre usikret kreditt enn før, og 32 prosent har bedret spareevnen, ifølge den nye undersøkelsen.

Saken fortsetter under annonsen

– Omfanget av betalingsproblemer i befolkningen sett under ett har holdt seg noenlunde konstant gjennom hele koronaperioden, sier Poppe.

Mange av dem med økonomiske problemer har brukt opp sparepengene under koronapandemien.

Har rammet skjevt

Flere av funnene i undersøkelsen viser at pandemien har rammet skjevt og at den har bidratt til økte forskjeller:

  • Hele 40 prosent av husholdene som i utgangspunktet hadde økonomiske problemer, har tapt inntekter i koronaperioden. For de trygge husholdene gjelder dette bare 13 prosent.
  • Blant de økonomisk trygge husholdene befinner 27 prosent seg i en bedre økonomisk situasjon nå enn før koronakrisen satte inn. Til sammenligning gjelder det bare åtte prosent av husholdene med økonomiske problemer.

Mange av dem med økonomiske problemer har brukt opp sparepengene under koronapandemien. I juni i år manglet over halvparten (53 prosent) av disse husholdene sparepenger å møte framtiden med. Blant de økonomiske trygge gjaldt dette bare to prosent.

– Hovedkonklusjonen er at koronaen har forsterket den økonomiske ulikheten i Norge, fastslår SIFO-forsker Christian Poppe.

Saken fortsetter under annonsen