STORE BELØP: Nav betalte ut 7,1 milliarder kroner i tiltaksmidler i fjor. Blant de fem største tiltaksarrangørene var det en ideell virksomhet, Fretex, og fire kommersielle selskaper.

Foto

Ørn E. Borgen/NTB

Fretex på tiltakstoppen – fikk en kvart milliard fra Nav i fjor

Publisert: 23. mars 2021 kl 11.59
Oppdatert: 23. mars 2021 kl 11.59

Hvert år betaler Nav ut milliardbeløp til arrangører av ulike arbeidsmarkedstiltak. Pengene går blant annet til kommersielle velferdsleverandører, offentlig eide arbeidsinkluderingsbedrifter og ideelle virksomheter som gjennomfører tiltak for arbeidssøkere på oppdrag fra Nav.

Navs utbetalinger av tiltaksmidler beløp seg til drøyt 7,1 milliarder kroner i fjor. Det var om lag det samme som året før.

Med smått og stort betalte Nav i fjor ut tiltaksmidler til i alt 13.564 virksomheter, med et gjennomsnittlig beløp på 525.700 kroner.

Beløpene varierer fra 400 kroner til 257 millioner, og en stor andel av de samlede utbetalingene går til et begrenset antall store aktører.

De ti største tiltaksleverandørene fikk utbetalt til sammen drøyt 1,2 milliarder kroner i fjor.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

257 MILLIONER: Fretex Jobb og Oppfølging fikk utbetalt 257 millioner kroner fra Navs tiltaksbudsjett i fjor. Bildet viser et møte mellom en jobbsøker og en jobbkonsulent i Fretex. (Foto: Fretex)

Saken fortsetter under annonsen

Mest til Fretex

Fretex Jobb og Utvikling troner på toppen av listen over tiltaksleverandører for 2020. I løpet av fjoråret fikk selskapet utbetalt 257 millioner kroner fra Navs tiltaksbudsjett, viser en oversikt Velferd.no har fått fra Nav over utbetaling av tiltaksmidler i fjor.

Dermed befester selskapet, som eies av Frelsesarmeen, sin posisjon som den suverent største arrangøren av arbeidsmarkedstiltak betalt av Nav.

Fretex Jobb og Utvikling er den delen av Fretex-konsernet som jobber med arbeidsinkludering, men også andre deler av Fretex fikk tiltaksmidler fra Nav i fjor. Tar man med disse utbetalingene, fikk Fretex utbetalt i alt 280 millioner kroner fra Nav i fjor.

Fretex er en ideell leverandør, detvil si at de ikke tar ut utbytte av driften. Fretex Jobb og Oppfølging driver i dag tiltak over hele Norge, og har en tiltaksbedriftshistorie som strekker seg tilbake til 1905, da de åpnet hjemmet Elevator i Kristiania. Intensjonen var den gang å løfte opp hovedstadens vanskeligstilte, gjennom å tilby dem enkel overnatting og å hjelpe dem inn i arbeid gjennom arbeidstrening.

 
Saken fortsetter under annonsen

Store kommersielle selskaper

Fretex er den eneste ideelle aktøren blant de største arrangørene av arbeidsmarkedstiltak betalt av Nav. Blant de fem største tiltaksleverandørene i fjor er det i tillegg til Fretex fire kommersielle virksomheter.

Størst av de kommersielle aktørene er selskapet Frisk Utvikling, som fikk utbetalt 142 millioner kroner fra Nav i fjor.

Frisk Utvikling ble etablert i 2018 ved en sammenslåing av selskapene Oppfølgingsenheten Frisk og selskapet Din Utvikling.

Din Utvikling har fortsatt som selvstendig selskap etter sammenslåingen i 2018 og kom på tredjeplass over tiltaksleverandører til Nav i fjor, med utbetalinger på 125 millioner.

Slår man sammen utbetalingene til de to selskapene som tilhører samme konsern, fikk de utbetalt i alt 267 millioner kroner i fjor, nesten like mye som utbetalingene til Fretex-konsernet.

Din Utvikling har hentet seg inn

Saken fortsetter under annonsen

Oversikten over utbetalinger til tiltaksleverandører i fjor tyder på at Din Utvikling har kommet til hektene igjen etter at selskapet gikk på en smell i 2019. Da røyk Din Utvikling på sviende tap i flere av Navs anbudskonkurranser, og det førte til at selskapet måtte si opp halvparten av sine ansatte.

Ironisk nok hadde selskapet ganske kort tid tidligere ansatt et stort antall medarbeidere i faste stillinger, etter å ha fått kraftig kritikk for å basere sin virksomhet på innleid arbeidskraft.

Denne kritikken, som blant annet uttalt fra Stortingets talerstol, førte til at Nav bestilte en juridisk utredning, som konkluderte med at Din Utviklings bruk av innleid arbeidskraft var i strid både med norsk lov og med selskapets avtale med Nav.

Etter anbudstapene i 2019 har Din Utvikling lyktes bedre i nye anbudsrunder. Velferd.no fortalte i fjor at selskapet blant annet hadde vunnet anbudskonkurranser i Vestland, noe som la grunnlag for et stort antall nyansettelser.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

ANBUDSTAP: Din utvikling måtte si opp mange ansatte I 2019 etter å ha gått på tap i Navs anbudsrunder. – Det finnes ingen forutsigbarhet i systemet, sa hovedtillitsvalgt Frode Monsen i Din Utvikling da til Velferd.no. (Foto: Privat)

Anbudsvinner

Saken fortsetter under annonsen

Din Utviklings posisjon som en ledende leverandør av arbeidsmarkedstiltak til Nav er resultat av at Nav-tiltakene avklaring og oppfølging ble satt ut på anbud 2015. Avbudsutsettingen innebar at kommersielle selskaper kunne konkurrere om oppdrag for Nav som tidligere hadde vært forbeholdt offentlig eide arbeidsinkluderingsbedrifter.

I anbudskonkurransene i 2015 og 2016 var Din Utvikling den store vinneren. Selskapet vant store kontrakter i en rekke fylker, også der selskapet ikke tidligere har hatt virksomhet.

Selv om Din Utvikling varden tredje største tiltaksleverandøren til Nav i fjor, var oppdragene for Nav i fjor bare verdt halvparten av det selskapet fikk utbetalt fra Nav i 2017. Da tronet Din Utvikling suverent øverst på listen over tiltaksleverandører med Nav-oppdrag til en verdi av mer enn en kvart milliard kroner.

Fønix størst blant de offentlig eide

Kommersielle selskaper kommer også på fjerde- og femteplass på listen over de største tiltaksleverandørene til Nav i fjor. Der finner vi selskapene JobLearn og Sonans Karriere.

På de påfølgende fem plassene på topp ti-listen over tiltaksleverandører til Nav i fjor kommer fire offentlig eide arbeidsinkluderingsbedrifter og et privat selskap der eierne ikke tar ut utbytte.

Blant de offentlig eide tiltaksbedriftene var det Fønix som hadde størst oppdrag for Nav i 2020.

Saken fortsetter under annonsen

Fønix, som har Sandefjord kommune som hovedeier, har vært den dominerende leverandøren av arbeidsmarkedstjenester i Vestfold de siste årene og driver også virksomhet utenfor hjemfylket.

Fønix ble eneleverandør av tiltakene oppfølging og avklaring i Vestfold etter anbudsrundene i 2015, og selskapet vant en rekke kontrakter da Nav Vestfold utlyste nye anbudsrunder i 2019. Selskapet har også vunnet en konkurranse i om å drive avklaringstiltaket i Moss de neste årene.

Flere arbeidsinkluderingsbedrifter blant topp ti

De andre offentlig eide arbeidsinkluderingsbedriftene på listen over de ti største tiltaksleverandørene til Nav i fjor, er Grep Grenland, som eies av de fire grenlandskommunene Skien, Porsgrunn, Bamble og Siljan, Hapro Jobb og Karriere, som har hovedkontor på Jaren på Hadeland og har flere Hadeland-kommuner på eiersiden, og A2G, som eies av Bergen kommune sammen med ulike ideelle organisasjoner.

Med på listen over de ti største tiltaksleverandørene i fjor er også Sens Utvikling. Selskapet er en del av Sens Gruppen og har jobbet i 50 år med arbeidsrettet oppfølging til mennesker som står utenfor arbeidslivet.

Sens Gruppen er en privateid bedrift, eid av Hauge Industrier AS, Norsk Medisinaldepot AS og Foreningen Humanitærgruppens Legat. Ifølge selskapets nettsider eierne ikke ut utbytte, men tilbakefører overskudd til bedriften, slik at man kan bistå enda flere mennesker ut i arbeid.