KOLLEKTIVE LØSNINGER: Koronakrisen viser behovet for en sosialpolitikk basert på kollektive løsninger, ikke individuelle, mener FO-leder Mimmi Kvisvik.

Foto

FO

Fellesorganisasjonen

– Fortsatt en lang vei å gå

Publisert: 11. mai 2021 kl 13.16
Oppdatert: 11. mai 2021 kl 15.15

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å bevilge 7,3 milliarder kroner ekstra til kommunene, 900 millioner til psykisk helse og 300 millioner til akuttiltak for barn og unge.

Fellesorganisasjonen (FO) er redd for at dette ikke er nok for å følge opp dem som har blitt hardest rammet av krisen.

– Det er bra at regjeringen følger opp sin egen ekspertgruppe om hvilke konsekvenser krisen har hatt for de unges psykiske helse. Vi ser at de bevilger ekstra til frivilligheten, noe som har vært ekstremt viktig for barn og unge det siste året, samtidig må ikke frivilligheten overta for de offentlige tjenestene, sier forbundsleder Mimmi Kvisvik i en pressemelding.

Pandemien er en vekker om hvor avhengige vi er av hverandre.

FO-lederen mener krisen viser behovet for en sosialpolitikk basert på kollektive løsninger, ikke individuelle.

– Pandemien er en vekker om hvor avhengige vi er av hverandre, hvor skjørt det er, og nå ringer klokkene for å sikre alles vei ut av krisen. En helhetlig sosialpolitikk bygger på tidlig innsats av ansatte med rett kompetanse, sier hun.

Les også: Mer penger til arbeid med psykisk helse og rus

Saken fortsetter under annonsen

Norge mangler 20.000 vernepleiere

I sin kommentar til revidert nasjonalbudsjett konstaterer FO mener at det mangler rett kompetanse i de kommunale tjenestene til utviklingshemmede.

I 2020 avdekket forbundet, sammen med Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU),  at Norge mangler 20 000 vernepleiere.

– Vi har for få vernepleiere. Men det tar tid å utdanne og rekruttere, og så må vi hjelpe kommunene med å beholde den arbeidskraften de har, sa Helse- og omsorgsminister, Bent Høie om saken til TV2 i mars.

FO-lederen er redd for at en presset kommuneøkonomi kan utsette kompetansehevingen i tjenestene.

– I dag er bare om lag 10 prosent av de ansatte i kommunale tjenester til utviklingshemmede utdannede vernepleiere. Selv om utdanningen ble opprettet spesielt for å ivareta denne brukergruppen. Om ikke kommunene har midler til kompetanseheving går dette utover brukerne, mener Kvisvik.