NEDGANG: Tallet på bostedsløse er redusert med nesten 3000 siden 2012.

Foto

Bodnarchuk/iStock

Færre bostedsløse enn noen gang

Publisert: 4. mai 2021 kl 09.35
Oppdatert: 4. mai 2021 kl 09.35

I november i fjor var 3325 personer uten et fast sted å bo, viser en kartlegging gjort av By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet.

Dette er den syvende kartleggingen av bostedsløse i Norge, og den viser en klar nedgang i antallet som er uten et sted å bo. Tallet på bostedsløse er nesten 600 færre enn i 2016 og nær 3000 færre enn i 2012.

Antallet bostedsløse har aldri vært så lavt, fastslår regjeringen i en pressemelding.

– Bor man dårlig eller er hjemløs, påvirker det alle deler av livet. Regjeringens mål er derfor at ingen skal være bostedsløse og at alle skal ha et trygt og godt hjem, sier statsminister Erna Solberg.

Færre barn uten fast bosted

De ferske tallene viser en stor nedgang i antall barn som ikke har et fast sted å bo. Antall barn som bor i midlertidige botilbud og registreres som bostedsløse sammen med sine foreldre, er redusert med en tredel fra 2016 til 2020 – fra 229 til 148 barn.

Dette er det laveste tallet siden NIBR startet kartleggingene av bostedsløse.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg gleder meg spesielt over at utviklingen for barnefamiliene fortsetter å gå i riktig retning. Men fremdeles mangler 150 barn et fast sted å bo. Det er for mange. Jobben er ikke gjort, men vi er på rett vei, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup.

Skal styrke innsatsen

Ifølge Astrup skal innsatsen mot bostedsløshet styrkes gjennom regjeringens nye strategi for sosial boligpolitikk «Alle trenger et trygt hjem» (2021-2024).

I strategien legger regjeringen opp til å styrke bolig- og tjenestetilbudet til personer med rusproblemer og psykiske lidelser, som er overrepresentert blant bostedsløse. Regjeringen vil også ta initiativ til hyppigere oversikter over bostedsløshet. Strategien varsler dessuten flere tiltak for å få leiemarkedet til å fungere bedre og bidra til tryggere leieforhold for leietakere, skriver regjeringen i pressemeldingen om den nye kartleggingen av bostedsløse.

Fakta om bostedsløse

Bostedsløse defineres som personer som ikke disponerer eid eller leid bolig og som er:

•             henvist til tilfeldige eller midlertidige botilbud

•             oppholder seg midlertidig hos nær slektning, venner eller kjente

•             befinner seg under kriminalomsorgen eller i institusjon og skal løslates/utskrives innen to måneder og ikke har bolig

•             uten ordnet oppholdssted kommende natt