UTDANNING: Lavt utdannede er overrepresentert blant dem som blir stående lenge utenfor arbeid og utdanning.

Foto

AntonioGuillem/iStock

Få kommer i jobb etter langvarig utenforskap

Publisert: 26. januar 2021 kl 09.16
Oppdatert: 27. januar 2021 kl 10.05

Blant personer som var sammenhengende utenfor arbeid, utdanning eller tiltak i to år mellom 2016 og 2018, kom 11 prosent i jobb i løpet av 2019. Lavt utdannede, innvandrere og kvinner var overrepresentert blant dem som havnet i et langvarig utenforskap, ifølge en ny analyse fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I 2016 havnet 125 000 personer i alderen 18-54 år utenfor arbeid, utdanning og opplæring. Årsakene til dette varierer, påpeker SSB. 

For noen er fraværet frivillig, for eksempel et «friår» mellom studier og arbeid. Andre har mer ustabil tilknytning til arbeid, og går stadig inn og ut av arbeidsmarkedet. Det er også noen som forblir utenfor sammenhengende over lengre tid, for eksempel langtidsledige eller uføre.

SSB har sett på hvilke grupper som oftere bli værende utenfor, i motsetning til dem som kommer seg raskere tilbake til arbeid. Analysen viser blant annet at mye langvarig utenforskap er knyttet til helseproblemer.

Halvparten av dem som sammenhengende sto utenfor arbeid og utdanning i to år i perioden 2016-2018, mottok 46 prosent de helserelaterte ytelsene arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd fra Nav, men 9 prosent mottok sosialhjelp. 14 prosent var registrert som arbeidsledige.

Lav utdanning

Personer uten fullført videregående skole var overrepresentert blant dem som falt utenfor arbeid, utdanning og tiltak i 2016. Andelen lavt utdannede var dobbelt så høy blant dem som havnet utenfor sammenlignet med alle i arbeid og utdanning.

Saken fortsetter under annonsen

Andelen med lav utdanning var enda høyere blant dem med sammenhengende toårig fravær. Det betyr at lavt utdannede både har større risiko for å havne utenfor, og større risiko for å bli værende i lengre tid.

En tilsvarende situasjon er det for innvandrere, ifølge SSB.

Det var relativt små kjønnsforskjeller, men kvinner hadde i noe større grad sammenhengende toårig fravær enn menn i perioden SSB har sett på.

Deltakere på Nav-tiltak

De som går på Nav-tiltak, har også stor risiko for å falle utenfor arbeid og utdanning

Personer på arbeidsrettede tiltak – og spesielt deltakere med nedsatt arbeidsevne i 2015 – var overrepresentert blant dem som havnet utenfor i 2016. Denne gruppen utgjorde bare to prosent av alle som var i arbeid, utdanning eller opplæring i 2015. Likevel utgjorde de 14 prosent av dem som havnet utenfor, og hele 26 prosent av dem med sammenhengende utenforskap over to år.

Én av fem tilbake i arbeid eller utdanning

Saken fortsetter under annonsen

Over halvparten av dem som falt utenfor i 2016 kom seg raskt tilbake til aktivitet. Etter ett år, i november 2017, var 41 prosent registrert sysselsatte, og 12 prosent var under utdanning eller på tiltak. Etter dette økte andelen i aktivitet mye saktere.

Blant dem som sto sammenhengende utenfor i to år i perioden 2016-1018, var det imidlertid et mindretall som kom over i arbeid og aktivitet i 2019.

I løpet av det første året etter toårig sammenhengende fravær kom 11 prosent i arbeid, mens 9 prosent var i utdanning eller på tiltak. Det betyr at én av fem var tilbake i arbeid, utdanning eller tiltak etter langvarig utenforskap, viser SSBs analyse.