ØKNING: Enslige minstepensjonister vil få fem prosent økt realinntekt i år, ifølge anslag fra Nav.

Foto

Gorm Kallestad / NTB

Enslige minstepensjonister er årets inntektsvinnere

Publisert: 25. mai 2021 kl 11.15
Oppdatert: 25. mai 2021 kl 14.54

Mens lønnsmottakere må regne med nedgang i realinntekten i år, vil pensjonister få økt kjøpekraft. Det er klart etter trygdeoppgjøret i forrige uke.

Oppgjøret innebærer at alderspensjonen vil øke med 5,0 prosent fra 1. mai. På årsbasis gir det en økning i pensjonen på 3,6 prosent fra 2020 til 2021, skriver Nav pensjonsekspert Ole Christian Lien i et innlegg på Navs pensjonsblogg.

Til sammenlikning er det anslått at arbeidstakere i år vil få en lønnsvekst på 2,4 prosent, mens prisveksten blir anslått til 2,8 prosent.

Trygdeoppgjøret betyr at en gjennomsnittlig alderspensjonist vil få 1.300 kroner mer å rutte med i året etter skatt og justert for prisvekst. Det betyr en økning i kjøpekraften på 0,7 prosent. En gjennomsnittlig yrkesaktiv kan til sammenlikning vente å få 0,4 prosent reduksjon i kjøpekraften i 2020.

Best for enslige minstepensjonister

For enslige minstepensjonister vil økningen i kjøpekraften bli større enn for andre pensjonister. For denne gruppen slår følgende endringer inn på pensjonsutbetalingene i år, ifølge Ole Christian Lien:

  • Minste pensjonsnivå vil øke med 4,8 prosent fra 1. mai. Denne økningen vil også for de fleste bli utbetalt i juni, med etterbetaling for mai.
  • I tillegg har Stortinget vedtatt at minstepensjonen for enslige skal øke med 4 000 kroner i året med tilbakevirkende kraft fra 1. mai 2020. De fleste vil få denne etterbetalingen i løpet av mai.
  • Det er også vedtatt en ytterligere økning i minstepensjonen for enslige på 5 000 kroner i året fra 1. juli 2021.
Saken fortsetter under annonsen

I sum betyr dette at enslige alderspensjonister med minstepensjon vil å en økning i pensjonen på 8,1 prosent fra 2020 til 2021.

Justert for antatt prisstigning, vil de enslige minstepensjonistene få en økning i kjøpekraften på 5,1 prosent i år.

Nye regler

Det er flere grunner til at pensjonistene får økt kjøpekraft selv om kjøpekraften går ned for yrkesaktive, påpeker Navs pensjonsekspert. Det skyldes dels at Stortinget har vedtatt nye regler for regulering av alderspensjon fra 2021, der det i år også blir gitt en særskilt kompensasjon som om reglene hadde hatt effekt fra 2020.

I tillegg blir det i årets pensjonsregulering gitt en kompensasjon for at fjorårets lønnsvekst endte høyere enn det som ble lagt til grunn ved fjorårets pensjonsregulering.

Pensjonistforbundet er fornøyd og skuffet

Pensjonistforbundet jubler over inntektsveksten pensjonister får i går. «Sammen har vi flyttet fjell!» skriver forbundet i en tosiders annonse som ble rykket inn i Aftenposten på lørdag.

Saken fortsetter under annonsen

«Etter mange års kamp har Pensjonistforbundet fått gjennomslag for en betydelig pensjonsøkning», skriver forbundet i annonsen.

Pensjonistforbundet er imidlertid ikke helt fornøyd med regjeringens tilbud i trygdeoppgjøret. Tilbudet om 3,58 prosent økning av den løpende alderspensjonen, som ble lagt på bordet i forrige uke, var 0,25 prosentpoeng lavere enn kravet fra Pensjonistforbundet, LO og de andre organisasjonene i oppgjøret, skrev NTB før helgen.

Både Pensjonistforbundet og LO mener regjeringens tilbud ikke fullt ut kompenserer for etterslepet fra i fjor, da reguleringene av alderspensjonen endte 1,4 prosentpoeng under den reelle lønns- og prisveksten.

– Vi mener etterslepet pensjonistene skulle hatt for i fjor, må kompenseres fullt ut, sa leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet til NTB.

Forbundet har fått både Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Fremskrittspartiet med seg i kritikken av regjeringens tilbud. Dermed ligger det an til at et flertall på Stortinget vil gi pensjonistene en ytterligere økning i tillegg til det regjeringen la på bordet i forrige uke.

«Når trygdeoppgjøret sluttbehandles i Stortinget, forventer vi enda noen kroner, i tråd med våre krav», skriver pensjonistforbundet i annonsen som ble rykket inn på lørdag».