FLERE KRAV: Regjeringen foreslår å innføre krav om deltakelse i norskopplæring for sosialhjelpsmottakere som er under 30 år. 

Foto

Juanmonino / iStockphoto

Norskopplæring skal bli del av aktivitetsplikt for unge på sosialhjelp

Publisert: 2. november 2020 kl 15.38
Oppdatert: 4. november 2020 kl 09.19

Kravet om deltakelse i norskopplæring skal settes i de tilfellene der dårlige norskkunnskaper vurderes å være grunnen til at en sosialhjelpsmottaker under 30 år ikke er økonomisk selvhjulpen.

– Vi ser at innvandrere er overrepresentert på sosialhjelpsstatistikken. Norsk er en inngangsbillett til arbeidslivet, og manglende norskkunnskaper kan gjøre at du møter stengte dører, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim i en pressemelding.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 56 prosent av sosialhjelpsutbetalingene går til innvandrere, og da spesielt til personer fra Afrika og Asia. En av grunnene kan være at en del innvandrere ikke har gode nok språkkunnskaper til å få innpass i norsk arbeidsliv, heter det i pressemeldingen.

Regjeringen foreslår dessuten at kommunene skal være pliktige til å vurdere å stille krav om norskopplæring for andre mottakere av sosialhjelp, dersom grunnen til at de ikke er selvhjulpne er manglende norskkunnskaper.

– For å få en vellykket integrering må vi klare å inkludere folk i fellesskapet, enten det er i form av skole, jobb eller andre aktiviteter. Da er norskkunnskaper ofte avgjørende. Språkferdigheter reduserer rett og slett sjansen for å havne utenfor, og gjør folk mindre avhengig av andre, sier statsråden. 

Tvang er ikke løsningen

Karin Andersen i SV sier til Velferd.no at Nav allerede er ansvarlige for å sikre at de som er på sosialhjelp får egnede og gode tilbud som kan bedre deres livssituasjon og økt muligheten til å komme i jobb. 

Saken fortsetter under annonsen

– Kanskje regjeringen skulle sjekke hvorfor dette ikke skjer, framfor å tro at tvang løser dette også. Her som ellers er de individuelle behovene veldig ulike og å tvinges til å gå på norskopplæring som er tilpasset en helt annen målgruppe eller folk som enten kan mye mindre eller mye mer, er neppe vel anvendte penger og tid, sier hun.