RAMMERE SVAKE: Manglende regulering av inntektsgrensen for fri rettshjelp rammer dem som er nederst på rangstigen, mener Advokatforeningen.

Foto

Wavebreakmedia/iStock

Vanskeligere å få rettshjelp for dem som trenger det mest

Publisert: 18. februar 2020 kl 09.23
Oppdatert: 18. februar 2020 kl 09.23

Gjennom ordningen med fri rettshjelp skal mennesker med lav inntekt få tilgang til juridisk rådgivning og mulighet til å bringe saker inn for retten, ved at staten tar regningen. Ifølge lov om fri rettshjelp er dette en sosial støtteordning som skal ivareta «et rettshjelpsbehov av stor personlig og velferdsmessig betydning».

Ordningen er imidlertid blitt stadig mer uthult i årenes løp, fordi inntektsgrensen for å få fri rettshjelp har stått stille.

I 2009 ble grensen for å få fri rettshjelp satt til en årsinntekt på 246.000 kroner. Siden den gang er denne grensen ikke regulert.

I samme periode har prisene økt med 23 prosent i Norge, og kostnadene for å føre en sak i retten har mer enn doblet seg, forteller NRK.

Må ta opp forbrukslån

Advokat Hege Salomon mener inntektsgrensen er altfor lav. Stadig flere klienter må ta opp forbrukslån for å forsvare seg i retten, ettersom de ikke mottar fri rettshjelp, sier hun til NRK.

I de verste tilfellene forsvarer de seg selv, forteller hun.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er svært problematisk for personer som har lav inntekt. Det er ofte viktige spørsmål med stor velferdsmessig betydning som skal avgjøres av domstolene, sier Salomon til NRK.

Advokaten mener det er et demokratisk problem når personer ikke får tilgang til domstolene fordi desikke har råd til advokat.

Det går ut over dem som trenger det aller mest.

Advokatforeningen er kritisk

Også Advokatforeningen er kritisk til at inntektsgrensen for å få fri rettshjelp har stått stille. Inntektsgrensen må heves og staten må ta regningen, mener leder Jens Johan Hjort i foreningen.

– Det syns jeg er en pris staten må betale. Vi liker å skryte av at vi har en av de beste rettsstatene i verden, men det viser seg at det er en sannhet med modifikasjoner, sier han til NRK.

Hjort påpeker at selv ikke en som er enslig uføretrygdet, kvalifiserer til å motta fri rettshjelp, fordi stønaden fra Nav ligger over inntektstaket for fri rettshjelp.

Saken fortsetter under annonsen

– Det går ut over dem som trenger det aller mest, de som er nederst på rangstigen og som har en rekke utfordringer de trenger hjelp til, men som faktisk ikke får den hjelpen fordi inntektsgrensen er helt urimelig, sier Hjort til NRK.

Regjeringen vedgår svakheter

Regjeringen vedgår at ordningen med fri rettshjelp ikke fungerer som den skal, når inntektsgrensen er så lav.

– Dette er en grense som ikke har vært justert siden 2009 og det har vært en utfordring over tid. Vi har nedsatt et utvalg som skal se på hele ordningen med rettshjelp, og de skal rapportere på dette i mai, sier statssekretær Lars Jacob Hiim i Justis- og beredskapsdepartementet til NRK.