To av tre jernbanestasjoner er utilgjengelige for rullestolbrukere

Publisert: 4. november 2020 kl 08.10
Oppdatert: 4. november 2020 kl 09.40

Ifølge en oversikt fra Bane Nor, er kun 127 av landets 334 jernbanestasjoner tilgjengelige for rullestolbrukere. Det er Handikapnytt som har innhentet tallene.

Av disse 127 stasjonene er det bare 31 som er oppgradert til å være fullt universelt utformet. 96 stasjoner har status som tilgjengelige, noe som innebærer at rullestolbrukere skal ha adgang til plattformene via ramper eller heis.

– Stasjoner med status som ikke tilgjengelig har enten for lav eller for smal plattform, slik at det ikke er mulig å bruke mobil rullestolrampe. Blir plattformen for lav eller for smal blir stigningen på rampen for bratt i henhold til krav Bane Nor må forholde seg til. Er plattformen for smal vil det ikke være god nok plass til å få på plass rampen, forklarer seniorrådgiver for universell utforming i Bane Nor, Hege Narvåg, til Handikapnytt.

Fullstendig utilgjengelige stasjoner

På noen av de utilgjengelige stasjonene er det ikke mulig å komme seg til selve plattformen i det hele tatt, dersom du sitter i rullestol. Et eksempel på dette er Kolbotn stasjon i Viken. Et annet er Grorud stasjon i Oslo.

– En planovergang kan ha for stor avstand mellom spor og overgang, og en rullestolbruker kan risikere å sette fast hjulene. Adkomsten til stasjonen/plattformer er også et element. Hvis trapp og rampe er adkomstmulighet, men rampen er for bratt i forhold til fastsatte krav, vil stasjonen bli klassifisert som ikke tilgjengelig, sier Narvåg.

På et skriftlig spørsmål til stortinget fra Ap-leder Jonas Gahr Støre, svarer samferdselsminister Knut Arild Hareide at arbeidet med universell utforming er under arbeid.

Saken fortsetter under annonsen

«Selv om vi har langt å gå for å oppnå universell utforming på jernbanen, har det skjedd mye de siste årene. For seks år siden var kun to stasjoner på jernbanenettet klassifisert som universelt utformet, og ingen stasjoner hadde universelt utformet informasjonssystem», skriver Hareide i svaret.