Samlokalisering skal gi bedre tjenester til jobbsøkere
Samlokaliseringen innebærer at Nav, kommune, fylkeskommune og andre aktører som skal hjelpe vanskeligstilte inn på arbeidsmarkedet, fysisk skal flyttes til samme sted.
– Vi står nå ovenfor en stor økning i antall arbeidsledige. Ungdom, innvandrere og arbeidssøkere med lave kvalifikasjoner utgjør noen av de gruppene som har størst vanskeligheter med å delta i arbeidslivet, og korona-epidemien har på mange måter bidratt til å forsterke dette bildet ytterligere. Skal vi lykkes med å snu denne trenden, må vi jobbe sammen og samtidig. Samarbeid er rett og slett viktigere enn noen gang, sier direktør Terje Tønnessen i Nav Vestfold og Telemark.
Mange utfordringer
Vestfold og Telemark har ifølge Nav utfordringer med sosiale helseforskjeller, og mange vestfold- og telemarkinger står dessuten utenfor arbeid og utdanning. Det gjelder særlig blant unge og innvandrere.
Før koronakrisen inntraff, var ni prosent av alle mellom 16 og 25 år utenfor utdanning og arbeid.
– Denne gruppen er særlig utsatt for å havne varig utenfor arbeidslivet, sier Tønnessen.
Samarbeidet i Vestfold og Telemark ble formalisert gjennom en samarbeidsavtale tidligere i juni.
Med den nye avtalen håper Tønnessen å få til en mer sømløs overgang mellom ulike aktører som skal hjelpe ungdom og andre vanskeligstilte å komme inn på arbeidsmarkedet.
Også i fylkeskommunen er det forventninger til samlokaliseringen.
Ifølge fylkesrådmann Jan Sivert Jøsendal i Vestfold og Telemark fylkeskommune, vil de få bedre innsikt i den enkeltes situasjon, når instansene samles på ett sted.
Enklere for de unge
Talenthuset i Skien jobber for å forhindre utenforskap for unge under 30 år, og er en av aktørene som skal bli samboer med Nav. Teamleder Gro Helene Lobben Seth ved Talenthuset tror det vil ha betydning at ulike tjenester flyttes sammen.
– Skal vi lykkes med å gi ungdom som står i fare for å falle ut av arbeidslivet en mulighet, må vi ta oss tid til å se den enkelte og den situasjonen de står i. Gjennom å samordne ulike tiltak, vil vi raskere kunne gi dem den hjelpen de trenger, sier Lobben Seth.
Ifølge henne kan det være forvirrende for ungdommen at de ulike instansene holder til ulike steder.
– Mange ungdommer opplever at de må forholde seg til mange ulike offentlige instanser. For dem er det lite relevant hvem som har det formelle ansvaret for de ulike ordningene og hvor de hører hjemme i det offentlige hjelpeapparatet, sier hun.
Hun mener de gjennom å være på samme sted vil kunne yte bedre tjenester til gruppene de jobber med.
Foreløpig er avtalen lite konkret utover samlokaliseringen, men ifølge en pressemelding skal det på sikt operasjonaliseres og konkretiseres i tiltaksplaner som skal gi ungdom og ukvalifiserte arbeidssøkere et mer helhetlig tilbud.