KONTAKT VIA ROBOT: Barn som ikke kan være på skolen på grunn av sykdom, har utbytte av roboten som hjelper dem å holde kontakt med skole og venner.

Foto

Tore Meek / NTB scanpix

Robot hjelper barn med å unngå sosial isolasjon

Publisert: 4. mai 2020 kl 12.29
Oppdatert: 6. mai 2020 kl 12.52

Det norske teknologiselskapet No Isolation har utviklet roboten AV1 til hjelp for barn og unge som er sosialt isolert på grunn av langvarig sykdom.

Roboten skal være barnets stedfortreder i skolen, og gjøre sosial kontakt og læring mulig. Gjennom overføring av lyd og bilde er roboten barnets øyne, ører og stemme i klasserommet.

Gode erfaringer

Mange har positive erfaringer med roboten, viser en ny rapport fra OsloMet.

Rapporten er blant annet basert på intervjuer med barn og unge med langtidssykdom og deres foreldre som har fått låne en robot gratis fra Gjensidigestiftelsen.

Brukerne er barn og unge med blant annet kreft, utmattelseslidelser eller fravær i forbindelse med operasjoner. Roboten brukes i alt fra barnehage til videregående skole.

Barna setter særlig pris på at roboten lar dem ha kontakt med venner

Saken fortsetter under annonsen

Forskerne har også intervjuet lærere, rektorer, helsearbeidere og produsentene av roboten, som alle spiller en avgjørende rolle for hvordan AV1 fungerer i klasserommet. 

Kan utgjøre en stor forskjell

– Rundt halvparten har hatt overveiende positive erfaringer med roboten, og barna setter særlig pris på at roboten lar dem ha kontakt med venner, sier forskerne Lars E. F. Johannessen og Marit Haldar ved OsloMet i en pressemelding.

Barna syns det er ensomt å være hjemme, og en mor fortalte at roboten hjalp sønnen til å føle at han ikke var helt alene i verden, forteller forskerne.

De påpeker samtidig at roboten ikke passer for alle, og at det er kan være utfordringer både med organisering av bruken fra skolen og tekniske utfordringer knyttet til stabil nettilgang.

100 roboter har vært i arbeid

– Bruk av kommunikasjonsteknologi for å motvirke sosial isolasjon og ensomhet er både spennende og et viktig samfunnsbidrag. Det er også grunnen til at vi gikk inn i dette prosjektet, sier Ingrid Tollånes, som leder for samfunn og gave i Gjensidigestiftelsen.

Saken fortsetter under annonsen

Stiftelsen har i alt stilt 100 roboter gratis til disposisjon for privatpersoner og organisasjoner siden 2018.Utlånsordningen fortsetter ut 2020.

Koronasituasjonen har gitt økt etterspørsel

Som følge av Koronasituasjonen har Gjensidigestiftelsen mottatt flere henvendelser fra skoler som ønsker å tilrettelegge for barn som er i risikogrupper, og som derfor ikke kan være fysisk tilstede etter at skolene åpnet igjen.

– Dette understreker verdien av å ha teknologi tilgjengelig som kan motvirke isolasjon, sier Ingrid Tollånes i Gjensidigestiftelsen.